Polévky,  Recepty

Bezlepková zelňačka

Tato domácí polévka s jemně nakyslou chutí mě nikdy neomrzí. Mám jí ráda s chlebem a někdy stačí i jako hlavní chod na oběd. Kysané zelí je zdravé a v polévce velmi chutné. 

Ingredience

Do většího hrnce cca 4 l:
✓ 4 větší brambory
✓ cca 0,5 kila kysaného zelí – nejlepší je domácí, jestli máte
✓ sůl, pepř celý, červená paprika, majoránka, nové koření
✓ 1 – 2 smetany – lepší kvalitnější např. 23 %
✓ bujón bez lepku – není nutné
✓ 1 – 2 bezlepkové klobásy
✓ Jizerka

Postup

Oškrábeme brambory a dáme je vařit, osolíme, a vaříme do mírného změknutí a v druhém hrnci si mezitím dáme vařit kysané zelí a přidáme koření dle chuti – pár kuliček celého pepře a nového koření. A vaříme skoro do měkka. Mezitím si osmažíme nakrájenou klobásku na pánvi a před dokončením přidáme cca lžičku červené papriky. Téměř měkké brambory vlejeme do uvařeného zelí a vmícháme osmaženou klobásu. A následně si připravíme „závrtek“ ze smetany a mouky Jizerka. Množství mouky si přizpůsobte dle potřeby, podle toho jak chcete, aby polévka byla hustá. Je to cca 4 lžičky. Je nutné Jizerku řádně ve smetaně rozmíchat. Poté smetanu s moukou vlijeme do polévky a ideálně vaříme ještě alespoň 15 min.
Nakonec dochutíme drcenou majoránkou a pepřem.
Dobrou chuť! 

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *