Recepty

Drobenkový makový koláč

Tento recept jsem měla už dlouho v hlavě a protože jsem nedávno našla docela slušnou zásobu maku, dostala jsem na něj chuť, namlela si, a hurá, koláč je na světě! 🙂

Ingredience

Na těsto:

Na drobenku:

1/2 hrnku Doves farm – FREEE univerzální směs

1/2 hrnku cukru krupice

100 g másla

———————————-

1/2 hrnku Doves Farm – FREEE univerzální směs

2 lžičky prášku do pečiva

1 vejce 

2-3 lžíce mléka (podle potřeby)

univerzální směs na pečení Doves farm – FREEE

Maková náplň:
Ideálně můžete připravit i klidně den předem, tak aby stihla pořádně vystydnout, než ji budete dávat na koláč.

250 g mletého máku

cca 350 ml mléka

80 – 100 g cukru krupice

piškotové drobečky (já používám nejčastěji bezlepkové piškoty od značky Extrudo, ale můžete jakékoliv jiné bezlepkové piškoty, které máte doma)

citronová kůra

trochu rumu pro chuť (nemusí nutně být)

Postup

Z prvních třech surovin vypracujeme nejprve drobenku, ručně nebo pomocí mixéru. 1/2 hrnku drobenky odložte stranou na posypání. Ke zbytku přidejte 1/2 hrnku mouky Doves farm smíchanou s práškem do pečiva, vejce a trochu mléka. Dobře promíchejte. Těsto je takové mazlavé, ani tekuté, ani tuhé, dá se zpracovat vařečkou. Rozetřete do připravené vymazané koláčové formy, já použila průměr cca 23 cm. Těsto můžete vytáhnout i trochu nad okraj koláčové formy, ale není to bezpodmínečně nutné.

Jak na makovou náplň?

Mléko dejte do většího kastrolu a přiveďte k varu. Přisypte mák a za stálého míchání chvilku povařte. Pokud se Vám zdá směs hustá, klidě přidejte trochu mléka.
Odstavte, přidejte cukr a citronovou kůru. Za občasného míchání nechte vychladnout, rychleji to půjde, když mák přendáte z horkého kastrolu třeba do mísy  Po vychladnutí přisypte piškotové drobečky (asi 3-4 lžíce) a přidejte trochu rumu. Podle chuti můžete případně dosladit. 

Koláč pečeme ve vyhřátě troubě asi na 190 stupňů. Ideálně formu na koláč vymazejte a vysypte trochou mouky nebo pečícím papírem. Pečeme do zlatova asi 30 minut.
Před servírováním můžete lehce pocukrovat.

Dobrou chuť!

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *