Buchty a koláče,  Recepty

Jablečný koláč

Recept na moc dobrý jablečný koláč mám od své babičky, která byla skvělá kuchařka a pekařka.

Stál mě trochu úsilí a pár nepodařených pokusů, ale tento koláč jsem měla vždy moc ráda, takže jsem to jen tak nechtěla vzdát.

Původní recept je přímo na plech jako řezy, ale to se mi nedařilo. Těsto bylo dost drolivé a to se podepsalo pak i na chuti.

Zkusila jsem tedy použít formu na koláč a vrchní část tak jaksi efektně „naproužkovat“. A světe div se, koláč je na světě! 😃
Mouku jsem zvolila bílou chlebovou od Doves farm. A mám za to, že i díky tomu je těsto méně drolivé a chuťově moc dobré.

Tak jestli máte doma nějaká jablka, šup na něj!

Ingredience

400 g bílé chlebové mouky Doves farm Freee

250 g tuku (můžete nakombinovat sádlo a máslo, ale jde i celá dávka z hery)

1 prášek do pečiva

1 vejce

5 – 8 lžic mléka (aby se Vám těsto hezky spojilo)

Trochu citronové šťávy nebo malá lžička octu

2 lžíce cukr moučka

bílá chlebová mouka

Jablková nádivka:

4 až 5 větších jablek (klidně i více, pokud máte rádi pořádnou vrstvu jablek uvnitř)

1 vanilkový pudinkový prášek

5 lžic cukru krystal (i více pokud budete mít více jablek)

1 sáček vanilkového cukru

Postup

Nejprve si oloupeme a nakrájíme jablka na kostky. Dáme do mísy, přisypeme sáček pudinkového prášku, cukr a pořádně promícháme a necháme chvíli odstát.

Do mísy si nasypeme mouku, přídame přášek do pečiva, tuk nakrájený na menší kostky, vejce, cukr a trochu citrónové štávy nebo octu,
Ručně nebo v robotu zpracujeme ve vláčné těsto.

Mezitím si také připravíme formu na koláč (já mám průměr cca 23 cm), vymažeme a vysypeme moukou. Poté si těsto rozdělíme na dvě části, jednu si necháme trochu větší.
Tu větší si rozválíme co to půjde (než se těsto začne trochu trhat, to nevadí) na tvar koláčové formy a pokryjeme jím celé dno a co se nepodaří tak z kousků doplníme chybějící mezery, aby celé dno formy bylo pokryto těstem a ideálně i cca půl až 1 cm nad okraj formy. Klidně si pomožte pak prsty rukou a hezky pomačkejte těsto jak bude potřeba.
Poté na těsto vylijeme celou jablkovou nádivku. (Jablka pustí šťávu, to je v pořádku)
Na ní zase postupně pokladaeme uválené proužky těsta tak, abychom utvořili hezkou mřížku. Někdy se nepodaří uválet celý proužek najednou, vůbec to nevadí, uválejte další a jemně spojte, přilepte dohromady :-).

Poté si předehřejeme troubu na cca 190 stupňů a koláč pečeme do zlatova cca 40 min. Dle typu trouby.

Poté koláč pocukrujeme a můžeme servírovat.

Dobrou chuť! 🙂

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *