Pečivo,  Recepty

Jáhlový chlebík s tvarohem

Pokud Vás laká malá změna v bezlepkovém světě pečiva, která je opravdu z přirozeně bezlepkových mouk/surovin, tak je tento chlebík pro Vás ta správná varianta.
Pokud hledáte změnu a nechcete mít vždy a jen pečivo z již namíchaných UNI bezlepkových směsí, které mimo jiné také obsahují bohužel škroby, tak v tomto chlebíku se nezdravým škrobům můžete úplně vyhnout.
Chlebík je moc dobrý např. s lučinou, cottage sýrem, ale i máslem a šunkou :-). Chuť klasického chleba ovšem nečekejte, ale pokud právě hledáte změnu, tak ho zkuste.
Hlavní ingredience je jáhlová mouka, která má svoji určitou chuť, řekla bych až trochu nahořklou, ale v kombinaci s rýžovou a kukuřičnou moukou a tvarohem se zvláštní chuť skoro vytratí. Pokud máte doma jen rýžovou mouku nebo zase jenom kukuřičnou, můžete jako doplněk použít jen jednu z nich, ale je vždy nutné počítat, že daná mouka má nejakou svoji chuť a aroma, určitě by se dala použít i pohanková mouka, ale ta je ze všech asi nejvíce aromatická a má specifickou chuť, která ne každému zachutná.

Ingredience

260 g jáhlová mouky zn. Extrudo
100 g rýžové mouky zn. Extrudo *
40 g kukuřičné mouky zn. Extrudo *
2 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
250 g polotučného tvarohu
500 ml vody
lžičku jedlé sody
2 lžíce psylia
sůl, koření dle Vašich preferencí (lze např. drcený kmín, určitě by šla i semínka, …)
* lze tedy použít pouze jednu mouku jako doplněk k jáhlové mouce, např. 140 g rýžové, 140 g kukuřičné, apod.

Postup

Nejprve si rozpustíme psylium v 200 ml vody (počítáno už z celkového množství 500 ml), poté zbylé množství vody (tedy 300 ml) vlijte do mísy, přidejte žloutky, tvaroh, můžete i přídat lžičku chlebového koření či rozdrceného kmínu a vše pořádně rozmixujte ideálně ručním mixérem dohromady.
Poté postupně přisypávejte mouku spolu s jedlou sodou a lžickou soli. Do jemného těsta přidejte už i nabobtnalé psylium. A pořádně rozmixujte do hladkého těsta.
Na závěr přimícháme pomalu tuhý sníh z bílků.

Směs těsta při přípravě chleba

Poté směs nalijeme do menší formy na chleba vystlané pečícím papírem, já použila zápékací misku, rozměr cca 15 x 20 cm. Čím menší forma, tím bude chleba vyšší, pokud to bude naopak, bude spíš tenký a placka :-).
Chleba pečeme na 200 stupnů cca 10 min a poté trochu snížíme teplotu na 180 stupňů a pečeme do zlatova cca 30 – 40 min. Můžeme i zkusit pak špejlí.
Chlebík jsem po upečení nechala vychladnout na mřížce, aby nežačal ve formě zespoda vlhnout.
Dobrou chuť! 🙂





Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *