
Lučinové bulky se semínky
Nad tímto receptem jsem přemýšlela už delší dobu. Někteří z Vás se mě občas ptáte na to, zda peču i z jednodruhových mouk a je pravda, že prozatím jsem je v bezlepkovém pečení moc nevyužívala. Ale nevím na co jsem tak dlouho čekala! 🙂 Občas jsem někde narazila na recept na pečivo s použitím tvarohu, nějakého čerstvého sýra, apod. A za použití i jednodruhových mouk. Tak jsem si řekla, že to zkusím nějak zkombinovat a tak z toho vznikly tyto bulky, které jsou z rýžové a pohankové mouky a obsahují i výbornou klasickou lučinu :-).
Troufám si říct, že toto pečivo je opravdu zdravé a nemusíte se ho nijak bát.
Těsto bylo tužší a možná i proto vznikla občas nějaká prasklina, pro příště si více namočím ruce vodou a ještě si dám více záležet na správném vytvarování bulek. Ale sem tam nějaká prasklina mně osobně nevadí, na chuti a použití pečiva to nic nemění. Tak pojďte na to!
Ingredience
Uvedené množství je na 4 bulky:
100 g rýžové mouky Extrudo
60 g pohankové mouky Extrudo
sýr Lučina cca 160 – 170 g
1 vejce
1/2 lžičky bezlepkového prášku do pečiva
sůl a semínka na ozdobu bulek (ideální dýňová, slunečnicová, sezamová)
Postup
Do mísy vyklepkneme vajíčko, lučinu, špetku soli a obě mouky (s bzl. práškem do pečiva).
Je možné použít např. jen pohankovou mouku, v tom případě ale počítejte, že budou houstičky aromatičtější, ale kdo máte pohanku rád, pak je to naprosto v pořádku a bude Vám to samozřejmě chutnat. Lučina však částečně pohankové aroma pochytí.
Směs osolíme a rukou nebo lžící vypracujeme vláčné těsto.
Z těsta si vytvoříme 4 části, ze kterých v dlani vytvoříme bochánky. Pokud se těsto hodně lepí, trošku si pomoučte ruce nebo namočte ve vodě. Hotové bochánky posypeme oblíbenými semínky a dáme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme cca 15-20 minut do zlatova při 180 stupňích.
Dobrou chuť 🙂


