Recepty

Ovocný koláč se zakysanou smetanou

Na jaře se vždy snažím zbavit zbytků sezónních zásob z mrazáku a vykoukl na mě balíček s červeným rybízem, který já na sladké pečení moc ráda používám. Ale chtěla jsem nějakou změnu oproti klasické bublanině.

Tak mě napadlo použít jako přísadu zakysanou smetanu pro větší vláčnost a lepší chuť těsta. Tak jsem zapátrala pro inspiraci na internetu mezi volně dostupné recepty a trochu upravila do bezlepkové verze a koláč je na světě!

Recept je jednoduchý, nic složitého, tak pojďte na to! 🙂

Ingredience

Uvedené množství je na opravdu malé množství těsta – např. do malé dortové formy nebo malého pekáčku. Pokud chcete dělat do klasické formy na koláč cca v průměru 23 cm nebo menší plech určitě musíte zdvojnásobit dávku!!

6 vrchovatých lžic bezlepkové směsi Doves Farm – FREEE samokypřící – viz foto níže
2 – 3 vrchovaté lžíce moučkového cukru
3 lžíce rozpuštěného másla
1 kelímek zakysané smetany – 190 ml
3 vejce
špetka soli
ovoce dle chuti na vrch (rybíz, jahody, apod.)

Postup

Nejprve si z vajec oddělíme žloutky a z bílků ušleháme tuhý sníh.

Do mísy dáme žloutky, cukr, zakysanou smetanu, máslo a ušleháme v tekutější hmotu. Po té přidáváme postupně mouku a zašleháme. Na závěr pomalu vmícháme tuhý sníh. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy a posypeme oblíbeným ovocem. Lze také posypat drobenkou.

Pečeme do zlatova na 190 stupňů cca 30 min.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *