Buchty a koláče,  Recepty

Rýžovo – pohanková bábovka s banánem

Po delší pauze, která byla spojená s vánočními svátky a koncem roku, jsem pro Vás dnes připravila tip na trochu jinou, ale moc dobrou bábovku. Není na ní nic složitého, ale je jiná složením. Obsahuje pouze přirozeně bezlepkové mouky, kterým i já postupně přicházím na chuť. Nebojte, klasické UNi bezlepkové směsi budu i nadále používat, protože jak jí říkám, je to sázka na jistotu a chuť upečeného je po nich opravdu hooodně podobná těm lepkovým, ale někdy je fajn udělat změnu jak v chuti, tak i v samotném složení surovin. A je asi jasné, že čím více používáme suroviny v jejich „surovém“ stavu :-), je to určitě zdravější, protože pak není potřeba přidaných škrobů a případně dalších „éček“.
Kdo tedy tuto změnu hledá, tak pro Vás je určitě tato bábovka skvělá volba. Ti z Vás, kdo neholdují chuti pohanky, nevadí, nebojte, je v menšině a většinou se její specifické aroma skoro vytratí a pokud použijete i banán, chuť bude více banánová, než pohanková :-).
Co se týče samotné rýžové a pohankové mouky, já používám moje oblíbené od Extrudo. Rýžová mouka je opravdu jemně namletá, stejně tak pohanková. Zmiňuji to raději proto, že nemohu zaručit, když použijete např. jinak namletou rýžovou mouku, co to s výslednou bábovkou udělá. Nedávno jsem totiž zjistila, že i u těchto mouk mohou být rozdíly v jejich zpracování u různých výrobců.

Ingredience

200 g rýžová mouka Extrudo
100 g pohanková mouka Extrudo
200 ml mléka
100 ml oleje
1 prášek do pečiva
kůra z citronu
180 g cukru krupice
3 vejce (do těsta použijeme žloutky, z bílků vysleháme tuhý sníh)
1 az 2 menší zralé banány nebo jeden větší banán

Postup

V robotové míse nejprve utřeme žloutky s cukrem, poté přilijeme olej a zapracujeme dohromady do žloutkové pěny. Poté přisypeme mouky s citrónovou kůrou a pomalu přišleháváme i mléko. Nakonec přidáme rozmačkané zralé banány. A pořádně vše promícháme dohromady. Poté ušleháme z bílků tuhý sníh a pomalu vmícháme do těsta.

Do vysypané a vymazané formy nalijeme těsto a pečeme na cca 190 stupňů cca 45 min. Můžeme ověřit špejlí.

Po vytažení z trouby nechám chvíli bábovku odrazit, pak opatrně projedu okraje bábovky příborovým nožem, aby šla dobře vyklopit.

Pocukrujeme a servírujeme!
Dobrou chuť!

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *