Recepty,  Rychlé večeře

Zeleninovo – houbové rizoto

Tato bezlepková a bezlaktózová rychlovka je vhodná jako oběd, či jako teplá večeře. Nejraději k tomu servíruju okurkový salát, aby rýže hezky klouzala do krku :-). Pokud právě zrovna nemáte po ruce houby a to samozřejmě myslím ty ručně nasbíráné v lese, protože ty jsou prostě nejlepší, můžete použít jen zeleninu, bez hub. Nebo přidat něco dalšího, co máte rádi. Tak pojďte na to!

Ingredience

2 hrnky rýže
1 střední cibule
půlka střední papriky (nejlepší asi klasická bílá)
houby – cca 20 dkg
zelenina – hrášek, mrkev, kukuřice (může být i mražené, pokud nemáte např. v konzervě nebo čerstvé)
rajský protlak – stačí malá konzerva
sůl, pepř, bazalka, tymián, případně další směsy koření co máte a používáte
cca 5 dkg špeku – na chuť
dle potřeby a chuti trochu kečupu

Postup

Nejprve si uvaříme rýži a zeleninu. Nasypeme 2 hrnky rýže a k tomu dávám 2 stejné hrnky vody, osolit, a vařit do měkka, nebo vaříme řýži dle návodu (pokud používáte sáčkovou), a do druhého hrnce si dáme vařit zeleninu, aby hezky změkla. Pak si nakrájíme na drobno cibuli, půlku papriky a trochu špeku – ten si zatím dáme stranou. Na pánvi orestujeme nakrájenou cibulku, přidáme půlku nakrájené papriky a později přidáme houby, vše restujeme a pak přidáme malý rajčatový protlak a koření (sůl, trochu pepře, bazalka, dobromysl, a další) pak přidáme trochu vody cca 250 ml – vytvoříme takový sos/omáčku. Povaříme. Dle hustoty omáčky můžete přidat trochu kečupu. Uvařenou zeleninku scedíme a společně s uvařenou rýží přidáme do uvařené omáčky. Pořádně promícháme. Na závěr orestujeme na drobno nakrájený špek a přidáme, promícháme do rizota. Na závěr můžete ještě posypat trochou pažitky. Rizoto je nejlepší s okurkovým salátem nebo kysanou okurkou. Tak ať Vám chutná!

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *