Buchty a koláče,  Pečivo,  Recepty

Loupáky s mákem

Inspirací na tyto loupáky mě byl recept od blogerky „Bezlepkov – slečny mlsné“. Přišla jsem na něj nedávno akorát jsem si ho trochu upravila a použila jako hlavní mouku od Nutrifree, kterou mám na kynuté a to i sladké moc ráda. Loupáčky chutnají skoro jako klasické lepkové. A hned se cítím zase o něco lépe, že si můžu dopřát i toto moje jinak velmi oblíbené pečivo ke snídani. Jen si ho holt musím upéct. Ale šlo to dobře, nebojte. Tak pojďte na to!

Ingredience

Suroviny na cca 6 – 7 loupáčků:

160-180 ml mléka pokojové teploty (spíše více než méně)
250 g Nutrifree Mix per Dolci (nebo Schaer Mix B)
15 g čerstvého droždí
30 g cukru krupice
30 g rozpuštěného a vychlazeného másla
1 menší vejce
špetka soli​

Postup

Navažíme si mouku, uděláme do ní důlek a vytvoříme kvásek. Nadrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a zalijeme teplým/ne horkým mlékem. Zbytek mléka uchováme na potom do těsta. Počkáme tak cca 15 min až kvásek vzejde

Až kvásek vzejde, přidejte vejce a sůl. Dolejte zbytek vlažného mléka, jestli vám ještě zbylo ze zadělávání kvásku a zpracujte těsto, buď ručně nebo v robotu. Když vám bude připadat těsto suché, přidej ještě lžíci nebo dvě mléka. Až se všechny složky trochu spojí, přilijte vychladlé rozpuštěné máslo a zapracujte do těsta. Mísu pak přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout klidně 60-90 minut. Dle teploty v místnosti. Objem těsta by se měl zdvojnásobit.

Připravte si plech vyložený pečícím papírem.
Vykynuté těsto přendejte na vál/podložku (můžete podsypávat ale opatrně, v podstatě nebylo skoro potřeba) a rukama, stejně jako pizzu, ho postupně roztahujte/tahejte do pruhu širokého cca 30 cm. Pruh nařízněte na trojúhleníčky a umotejte z nich loupáky/rohlíky. Motejte od širokého konce ke špičce trojúhelníku a zatočte jako rohlík. Můžete nechat loupáky ještě chvíli kynout na plechu ale opatrně je přikrejte, aby neoschly. Pak loupáky potřete rozšhlehaným vajíčkem a posypte mákem. A potom dejte péct do trouby.
Můžete dát ještě předtím dolů plech s horkou vodou, aby se v troubě vytvořila pára a pečte loupáčky do zlatova cca 20 min na 180 stupňů.

Po upečení jsou nejlepší s máslem nebo marmeládou. Dobrou chuť!

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *