O celiakii

Díky, já tohle ale nemůžu … !!!

Pokud je Vám/nebo Vašemu dítěti diagnostikována celiakie tuto větu pak asi říkáte častěji než ostatní „smrtelníci“, kteří si mohou klidně holdovat lepku co hrdlo ráčí.
Ano i já jsem se musela naučit říkat tuto větu, a vzhledem k tomu, že mám celiakii necelé dva roky, tak ještě doteď s tím mám někdy trochu problém. V podstatě je mě to tak trochu trapné, odmítnout třeba na návštěvě určitě moc dobrý/krásně vypadající koláč nebo zákusek. A co teprve taková účast na svatbě! To bych nikomu nepřála. Takovéto hurá společenské akce, kde se stoly prohýbají pod koláčky, roládami, chlebíčky, ty nejsou pro nás celiaky nijak zvlášť příjemné. Jediná výhody je, že člověk nemusí povolovat knoflík u kalhot :-D.
Člověku tak nezbývá než se s tím pomalu a jistě smířit a otočit to negativní v pozitivní.
Mám pro Vás pár základních tipů/rad, které je fajn si uvědomit, pokud právě začínáte s nedobrovolnou bezlepkovou dietou:

1. Celiakie je onemocnění vážné, pokud se včas neodhalí její přítomnost, ale při správně a včasné diagnostice se její projevy dají dobře mírnit, či úplně utlumit na minimum a to díky dodržování striktní bezlepkové diety. Člověk může být několika měsících na bezlepkové dietě v podstatě „zdravý“ člověk! Často projevy nemoci postupně odezní.
POZOR to ale neznamená, že nemusíte držet dietu i dál! Bohužel tato nemoc je doživotní záležitost. Pokud příznaky nemoci odezní je to pro Vás pozitivní signál, že jste se trefili do černého a to je moc dobře!

2. V dnešní době je na trhu už spoustu produktů, které jsou bezlepkové a v podstatě se vše lepkové dá již nějak nahradit. Ať už jde o speciální univerzální bezlepkové mouky nebo přirozeně bezlepkové potraviny, pomocí niž vykouzlíte opravdové bezlepkové dobroty a ani „lepkáči“ nic nepoznají. Tedy nemusíte propadat panice, že odteď už nikdy neochutnáte svůj oblíbený zákusek, či pizzu.

3. Člověk se chtě nechtě zdokonalí v kuchyni. Alespoň toto platí na sto procent v mém případě. Nikdy jsem třeba pořádně neuměla kynuté těsto, ale s jakou vervou jsem do toho pustila, když jsem čtvrt roku neochutnala pořádnou domácí buchtu a moc mě to chybělo. A jaká byla moje radost, když, to co jsem poprvé upekla, bylo jedlé a chutné 😊. Stejně tak si ale přesně vybavím den, kdy jsem pekla svoji první bezlepkovou bábovku kdesi z receptu na internetu, celá zoufalá, že nemám do čeho vrazit zub ke kávě, no to byla hrůza! Co Vám budu povídat, asi každý kdo poprvé bezlepkově pekl z neověřeného receptu to asi zažil. Proto moje doporučení, je, určitě si kupte nějakou kuchařku s bezlepkovými recepty nebo alespoň ze začátku vařte a pečte dle osvědčených a doporučených receptů od jiných již trochu zkušenějších celiaků třeba ode mě, haha to byl jakože vtip!. 🙂
A co teprve pečení chleba. Jejda, na první pokus je to asi alchymie, ale co by člověk pro kus pořádného čerstvého žvance neudělal 😊. A tip pro maminky s dětmi – určitě můžete své ratolesti do příprav bezlepkových jídel zapojit. Já a moje starší dcerka to praktikujeme a je to vždy docela fajn zábava pro obě dvě a mě pak aspoň toli nemrzí, že musím trávit v kuchyní o něco více času, než kdybych byla bez diety.
Hlavně klid, každý musí získat cvik a poznat jak se která bezlepková mouka chová a jak Vám chutná. Vše bude lepší a lepší! 🙂


4. Člověk si více hlídá, co vlastně jí a zná složení některých potravin skoro nazpaměť! Já jsem nikdy moc etikety na potravinách nečetla, teď je to naopak a text na etiketách si hlídám.
Tady bychom se mohli začít dohadovat, jak je to se stopami lepku. Já sama nevím, protože mě dva různí doktoři řekli opačné názory, jeden dodržovat striktně a nejíst potraviny se stopami lepku, druhý říkal, že nevadí, že se jen výrobci v podstatě sychrují. To už nechám na každém z Vás 😊.

5. Jediné, co mě opravdu mrzí a je určitě v mnohých rodinách problém jsou finance. Bezlepkové produkty patří mezi dražší a kilo univerzální bezlepkové mouky stojí okolo 100 Kč. Což je šílená pálka. Vím, že naši milovaní sousedé Slováci mají státní systém, který je v jejich bezlepkové dietě podporuje a nějakým způsobem na bezlepkové potraviny přispívá (myslím u dospělých osob). To mě přijde super. U nás asi nic nebude :-/. Tedy připravte si šrajtofly!
PS: U nás v ČR přispívají pojišťovny různou měrou na bezlepkové produtky dětem do 18 let, tak aalespoň něco. Vždy je potřeba si aktuálně zjistit u své zdravotní pojišťovny.

6. Pokud má celiaki Vaše dítě, pak mě to opravdu moc mrzí a chápu, že začátky jsou o to těžší. Musí být velice nepříjemné malému dítěti vysvětlovat, že tohle a tohle nemůže jíst, i když jeho kamarádi mohou. Také jak složité musí být vysvětlování všem příbuzným, že tohle a tohle mu nesmí nabízet. Malé dítě asi i častěji v dietě pochybí, protože logicky ještě nemůže všechny možné důsledky porušení diety chápat. Proto všem rodičům malých celiáčků posílám moc a moc síly a trpělivosti, ať Vaše robátka vše brzy pochopí a hlavně ať jim chutná! A to třeba i nějaký receptík z mé kuchyně, který vyzkoušíte :-).

Jaké rady/tipy byste začínajícím celiakům dali Vy? Co Vám na začátku diety pomohlo, abyste nepropadali panice? Sdílejte v komentáři zde u článku nebo mně klidně napište i na facebooku.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *