Dezerty,  Recepty

Jablečný štrúdl

Podzimní klasika, která i v bezlepkovém pečení nesmí chybět. Stačí posbírat pár popadaných jablíček na stromě na zahradě a hlavní ingredience je hned po ruce. Já mám ráda ve štrúdlu klasiku, tedy jablka, sekané ořechy a skořicový cukr, samozřejmě pro 99 % z Vás také rozinky, ale jak už možná víte, nemám je ráda, a tak jsem je nepoužila ani tady. Ale určitě do štrúdlu patří :-). Tento recept je jednoduchý a rychlý. Inspirací mě byl klasický lepkový, jen jsem upravila a použila mouku, kterou jsem zrovna měla doma a to Schar mix B, ale myslím, že by to šlo i s jinou podobnou směsí, kterou máte zrovna doma.

Ingredience

Na těsto
250 g tuku/másla (já použila Heru)
250 g tvarohu kvalitního v alobalu /já použila choceňský)
250 g Schar mix B


Náplň
vejce
máslo na závěr na potření upečeného štrúdlu
nastrouhaná nebo nakrájená jablka
skořicový cukr
trochu strouhanky na podsypání náplně
sekané nebo mleté ořechy, já používám nejčastěji vlašské
rozinky,
a další ingredience, dle Vašich preferencí, zde se meze fantazii nekladou 🙂

Postup

Smícháme všechny suroviny a vytvoříme vláčné těsto. Poté rozdělíme na dvě poloviny. Dále si dáme pod první polovinu těsta pečící papír (TIP: lépe se nám pak podaří štrúdl zabalit) a vyválíme placku/obdelník, můžeme ještě předtím malinko zaprášit moukou, aby se nám těsto moc netrhalo, nelepilo. Případně lze malinko pomoučit váleček, který těsto válíme. Poté potřeme rozšlehaným vejcem, zasypeme jemně strouhankou a poklademe jablka, zasypeme skořicovým cukrem a sekanými nebo mletými ořechy. Zabalíme pomocí pečícího papíru a zahneme konce štrúdlu. Přeneseme na pečícím papíře na plech a potřeme také ještě rozšlehaným vejcem. To samé provedeme i s druhou půlkou těsta.
Poté dáme péct do vyhřáté trouby. Po upečení můžeme lehce obě nohy závinu potřít rozpuštěným máslem, budou se potom krásně lesknout.
Můžeme také servírovat s vanilkovou zmrzlinou, či domácí šlehačkou.
Dobrou chuť! 🙂

Sdílet

2 komentáře

  • Lahodné

    Mám výtku. Nestačila jsem přidávat, je ho málo 😀 Recept od Vás opět nezklamal. S těstem se v rámci možností dobře pracuje, je jednoduchý na přípravu, ale hlavně! Perfektně chutná! Děkuji za dcerku.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *