Buchty a koláče,  Recepty

Kakaová buchta z podmáslí

Dnes tu pro Vás mám zase takovou naši rodinnou pohodovou klasiku a tím je receptík na moc dobrou sobotní buchtu ke kávě, která ale velmi rychle zmizí :-). Myslím, že takových receptů není nikdy dost a já sama jsem za každou inspiraci na takové rychlé a dobré buchty ráda. Tuto buchtu jsem hodně pekla ještě před tím, než mě byla zjištěna celiakie a tak bylo jasné, že bezlepková verze na sebe nedá dlouho čekat. Buchta obsahuje podmáslí, což zaručuje vláčnost a dobrou chuť. Zvolila jsem na vrch citrónovou polevu, která se k buchtě moc hodí, ale samozřejmě můžete použít i např. čokoládovou polevu na celou buchtu nebo jen třeba polít buchtu jak já říkám „cik cak“ a také je to moc dobré. Tak pojďte na ni!

Ingredince

400 g bezlepkové mouky Doves farm samokypřící (modrý ptáček na obale, viz foto dole)
350 g cukru krupice
2 vejce
500 ml podmáslí/kefíru
150 ml oleje
2 lžíce kvalitního holandského kakaa (dle toho, jak chcete mít buchtu tmavou, já doporučuji více kakaa než méně)
1 vanilkový cukr

Citrónová poleva:
200 g cukru moučka
1 bílek z většího vejce
šťáva z půlky většího citrónu

Postup

Do robotové mísy si dáme vejce a společně s cukrem vyšleháme do pěny, poté přilijeme olej a necháme pomalu zapracovat, poté postupně přidáváme mouku s podmáslím. Necháme řádně zapracovat. Poté na závěr přimícháme dle toho, jak chceme mít tmavé těsto, kakao. Poté těsto vlijeme do vysypaného a vymazaného pekáče a pečeme cca 30 min na 190 stupňů. Zase prosím, raději špejlí zkontrolujte.
Poté necháme buchtu vychladnout a začneme si připravovat citrónovou polevu, která je opravdu lehká na přípravu a na buchtě vypadá moc dobře. Vymícháme si klidně i ručně bílek s cukrem a citrónovou šťávou. Mícháme dokud nám hmota nezhoustne a nezbělá. Cca 10 min. Také aby se cukr dobře do hmoty zapracoval.
Poté vlijeme postupně polevu na buchtu a roztíráme. Nesmíme moc otálet, hmota postupně začne tuhnout. Necháme na chladném místě, aby poleva zatuhla.
TIP.: Při servírování je dobré krájet pomalu a namočeným ostřím nože vodou, poleva pak nebude tolik praskat.
Podávejte s kávou nebo kakaem :-).

Dobrou chuť!

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *