Buchty a koláče,  Pečivo,  Recepty

Kynuté buchty se švestkami

Recept na klasické české kynuté buchty jsem chystala už delší dobu. Po několika ne moc podařených pokusech jsem nakonec použila klasický lepkový recept mojí maminky a doladila do bezlepkové varianty.

Těsto je trochu jiné než klasické lepkové, není tak táhlé, pokud použijete robota, těsto se bude lepit na stěny, ale nebojte to je správné. Navíc i druhý den nejsou buchty nijak vysušené. Samozřejmě ale, že čerstvé jsou nejlepší. 😉

Jako náplň jsem použila ještě zbylé mražené švestky z letních zásob, ale samozřejmě můžete použít makovou nebo tvarohovou náplň nebo i strouhaná jablka se skořicí.

Mouku jsem použila moji nedávno objevenou a moc oblíbenou Nutrifree Mix Per pane. Je určena na kynuté bílé pečivo a nezklamala. 😉

Tak pojďte na to!

Ingredience

500 g mouky Nutrifree Mix per Pane

cca 350 ml vlažného mléka (včetně trochu mléka na kvásek)

30 g čerstvého droždí

80 g cukru krupice

80 g rozpuštěné Hery, či jiného Vámi oblíbeného tuku na vaření

čtvrtka lžičky soli

1 žloutek

1 – 2 lžíce oleje navíc dle potřeby, olej na vymazaní plechu a pomazání buchet

trochu másla na potření upečených buchet

Náplň dle chuti: já použila švestky posypané trochou skořicového cukru, dále dle libosti

Postup

Nejprve si připravíme kvásek. Všechny suroviny je nutné mít pokojové teploty, mléko vždy vlažné ne horké nebo studené, stejně tak rozpuštěný tuk.

Rozdrobíme si droždí, zalijeme trochou mléka a přidáme lžičku cukru. Necháme ho vzejít asi 10 – 15 min.

Pote si přidáme do robotové mísy mouku, cukr, špetku soli, rozpuštěný tuk a žloutek. Přidáme také vzešlý kvásek a postupně přiléváme zbylé vlažné mléko. Tak aby těsto nebylo suché a spojilo se hezký dohromady. Dle potřeby můžete přidat jednu nebo dvě lžíce oleje. Ale není nutné.

Těsto se při zpracování bude spíše lepit na strany mísy, což je v pořádku. Necháme řádně zapracovat a pak stěrkou můžeme těsto setřít a zkontrolovat, zda někde neulpěl zbytek nezpracované mouky. Poté přikryjeme utěrkou a necháme těsto kynout asi hodinu v pokoje teplotě.

Poté si připravíme vál, olejem vymažeme plech na buchty, trochu mouky na podsypaní a náplň.

Těsto poté vyklopíme na vál a popřekládáme. Podsypeme moukou jen malinko, skoro nebylo ani potřeba. Pro práci s těstem si můžete třeba i trochu naolejovat nebo namočit ruce ve vodě.

Z těsta tvoříme placičky a do nich doprostřed dáváme náplň a zabalíme. Buchty dáváme na vymazaný plech olejem a řádně také potřeme i z vrchu. Klademe je vedle sebe, bez mezer.

Pečeme ve vyhřáté troubě asi na 200 stupňů cca 20 min do zlatova. Poté je ještě teplé potřeme rozpuštěným máslem a před servírováním pocukrujeme.

Dobrou chuť! 🙂

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *