Buchty a koláče,  Recepty

Mandlovo – mrkvový koláč/dortík

Tento recept na přirozeně bezlepkový koláč mám od maminky mého manžela.
Upekla nám ho, když k nám přijela nedávno na návštěvu a všichni jsme si pochvalovali jak moc je dobrý. Až nás to samotné překvapilo :-).
V tomto receptu tedy nenajdete ani gram mouky/směsi, ale použijete pouze najemno namleté mandle společně s nastrouhanou mrkví. A tato kombinace je vynikající.
Tak pojďte na to! 🙂

Ingredience

440 g jemně pomletých mandlí (např. mandlová mouka, moučka) já použila mandlovou moučku z oriskove.cz
400 g nastrouhané mrkve najemno
5 vajec
250 g cukru krupice
70 g strouhaného kokosu
1 lžička vanilkového aroma
120 ml oleje
1 lžička mleté skořice
1 lžička mletého zázvoru
1 lžička prášku do pečiva

Na krém:
250 g sýra Philaldelphia (nebo jiného smetanového sýra)
50 g moučkového cukru
1 lžička citrónové šťávy
možno na závěr posypat mletými ořechy – nebo hrst nasekaných ořechů použít i do těsta

Postup

Troubu si předehřejeme na 180 stupňů a plech nebo dortovou formu (čím menší forma, tím bude dortík vyšší, doporučuji cca průměr 23 cm) vyložíme pečícím papírem.

Vejce, cukru a vanilkový extrakt ušleháme v míse do husté hmoty. Všechny ostatní suroviny na těsto promícháme dohromady a pomalu směs vmícháme k našlehaným vejcím. Vzniklé těsto nalijeme do formy nebo na plech a pečeme asi 70 min.
Připravíme si krém, vyšleháme všechny suroviny a ochutíme citrónovou štávou. Počkáme si, až koláč vychladne, abychom na něj mohli nanést krém.

Poté necháme v lednici/nebo chladné místnosti ideálně pár hodin ještě trochu vychladit.

Dobrou chuť! 🙂


Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *