Pečivo,  Recepty

Rohlíky se zakysanou smetanou nebo jogurtem

Tip na tento vcelku rychlý a jednoduchý recept na rohlíky/bulky jsem dostala od moji sestry, která má bohužel také celiakii. Recept našla někde na internetu.

Je to jednoduchá obměna receptu na houstičky, který už tu od mě také znáte. Ale variant na pečivo není nikdy dost. Tento obsahuje mléko (za což se předem omlouvám všem, co ho nemohou) a jak je v názvu i zakysanou smetanu, která těsto hezky zjemní a těsto má opravdu dobrou chuť a to i druhý den! I když byl docela problém, aby rohlíky do rána vůbec vydržely. 🙂 Uvedené množství je na 6 rohlíčků.

Ingredience

250 g mouky Schar mix B
1 lžička cukru krupice (na kvásek)
15 g droždí
200 ml vlažného mléka
1 lžíce oleje (ideálně slunečnicový)
2 lžíce zakysané smetany nebo kvalitního jogurtu
1 lžička soli
semínka/hrubozrnná sůl/mák na ozdobení rohlíků dle Vašich preferencí

Postup

Nejprve si připravíme kvásek. Rozdrobíme droždí, zalijeme vlažným mlékem (ne všechno) a přidáme lžičku cukru krupice. Zbytek mléka si necháme do těsta. Necháme vzejít kvásek cca 10 – 15 min.
Mezitím si navažíme mouku, přidáme zakysanou smetanu, sůl, případně další semínka atd. co chceme do těsta přidat, a nakonec vlijeme zbytek mléka a vzešlý kvásek. Zapneme robota na program hnětání těsta, pokud nemáte můžete samozřejmě těsto zpracovat i ručně vařečkou. Po chvilce hnětání přidáme lžíci oleje. Necháme robota pracovat do té doby něž se těsto přestane lepit na metlu a bude řádně rozmíchané, pozor někdy mouka ulpívá na dně robotové mísy. Poté těsto zakryjeme ideálně igelitovým sáčkem a necháme kynout cca 30 – 45 min v teplé místnosti. Objem těsta by se měl zdvojnásobit.
Zapneme si také troubu na cca 230 stupňů a dolů dáme plech s vodou, aby se nám pak při pečení vytvořila pára.
Po dostatečném kynutí dáme těsto na vál (nelekněte se lepivosti, to je normální) a postupně dle potřeby moučíme a překládáme (zpracujeme) – abychom se zbavili přebytečného vzduchu. Po té si těsto rozdělíme na 6 částí a balíme rohlíky nebo můžete houstičky, bulky, jak se Vám chce. Pomažeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme semínky, mákem, solí, atd.
Pokládáme na plech s pečícím papírem a dáme do trouby péct. Nejdříve cca 10 min na více stupňů, poté trochu stáhneme cca na 200 stupňů a dopečeme do zlatova. Poté vytáhneme rohlíky a necháme vystydnout ideálně na mřížce, aby větraly zespoda a nezvlhly.
Pro ještě lepší uchování čerstvosti i druhý den, pečivo dáme do platěného sáčku a do chladu, klidně do lednice.
Dobrou chuť! 🙂

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *