Buchty a koláče,  Recepty

Vláčná mramorová bábovka

Bábovky jsem měla ráda ještě před onemocněním celiakií a protože je to za mě základ pečení, byla jsem šťastná, že i takovou jednoduchou dobrotu jako je mramorová bábovka, si můžu i při dietě dopřávat. A tato může být dokonce chutná a nerozpoznatelá od lepkové!

Obsahuje opravdu jen základní ingredience, ale dáte mě za pravdu, jak je výborná. Tak hurá na ni!

Ingredience

✓ 4 – 5 vajec (z bílků ušleháme tuhý sníh)
✓ cukr krupice 
✓ olej 
✓ mouka Doves farm – samokypřící (modrý obal) – nemusíme již přidávat prášek do pečiva!
✓ mléko (lze i alternativní např. bezlaktózové pro alergiky na laktózu)

Postup

V robotové míse nebo ručním slehačem utřeme 5 žloutků s 200 g cukru krupice do pěny. Poté pomalu zašleháme 200 ml oleje a až se olej zapracuje do těsta pomalu přimícháváme 300 g mouky Doves farm s 200 ml mléka. Poté si z bílků připravíme tuhý sníh, který jemně zamícháme do těsta. Lze dle chuti přidat i např. rozinky. Poté těsto ze dvou třetin nalejeme do vymazané a vysypané formy a ve zbylé třetině rozmícháme 2 – 3 lžice kakaa. Poté těsto dolijeme do formy. Pečeme cca 45 min na 190 stupňů. Můžeme bábovku přikrýt alobalem a propíchat do něj dírky špejlí. Nespálí se nám bábovka ze shora. Po upečení necháme chvíli odpočnout pak jemně příborovým nožem objedeme okraj bábovky, aby se nám lépe a celá vyklopila. Můžeme pocukrovat a podávat :-). Dobrou chuť!

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *