Recepty,  Rychlé večeře

Bezlepková pizza

Tento recept jste si někteří z Vás žádali a je pravda, že mě tu klasicka bezlepková pizza opravdu chyběla. Teď o víkendu jsme na pizzu dostali chuť tak jsem mohla udělat i foto. Recept vznikl kombinací receptu na klasické lepkové těsto na pizzu od mé sestry a paní Lenky Jurečkové, z facebookové skupinky Jureček a jiný bezlepek. Její postup si zde pak dovolím sdílet jako možnou variantu jak s těstěm dále pracovat.
Těsto je základní, nic speciálního, je i bez lektózy. Tedy jen mouka, olej, voda a droždí. Mouku jsem použila moji osvědčenou Schar Mix B na kynutá těsta.
Náplň si dáte dle Vašich preferencí a chutí, zde se fantazii meze nekladou :-).

Ingredience

350 g mouky Schar Mix B
300 ml vody (včetně trochu vody na kvásek)
15 g čerstvého droždí
lžička cukru
2 lžíce olivového oleje
1 – 2 lžičky soli

Postup

Z trochy vlažné vody, cca 50 ml, droždí a lžičky cukru uděláme kvásek a necháme vzejít. Počkáme cca 10 – 15 min dokud nezačne nabývat, „bublat“. V robotové míse smícháme mouku, sůl a kvásek a zapneme hnětání. K tomu dolijeme také vlažnou vodu – zbytek do těch 300 ml vody. Po chvilce hnětání dodáme také 2 lžíce oleje. Necháme propracovat a poté necháme kynout. Klidně půl hodiny až hodinu. V míse těsto přikryjeme třeba utěrkou, aby neoschlo.
Poté si těsto přendáme na vál a trochu popřekládáme, popracujeme v ruce, abychom dostali ven zase přebytečný vzduch. A poté tvarujeme, buď je možné celé těsto dát na větší plech a udělat si jednu velkou pizzu a nebo jako v mém případě, měla jsem dvě kola o průměru cca 20 cm. Těsto vyválíme na placku/placky. Těsto si přesuneme na pečící papír a necháme ještě chvilinku dokynout a můžeme postříkat z rozprašovače vodou, aby neoschlo. A poté už zdobíme těsto jak jste zvyklí a co máte rádi.
Mezitím si zapneme troubu cca na 200 stupňů a dolů si připravíme plech s horkou vodou, aby vznikla pára.
Připravenou pizzu vložíme do trouby a pečeme do zlatova, já pekla jednu pizzu cca 10 – 15 min. A troubu zapaříme pomocí horké vody nalité na spodní plech trouby.
NEBO (varianta od paní Lenky)
Vytvoříme si z těsta několik menších koleček. Necháme dokynout na pečícím papíře a poté lehce nakynuté kolečka propícháme vidličkou, stříkneme z rozprašovače a dáme péct. Na spodní plech do trouby nalijeme vroucí vodu (zapaříme troubu) Pečeme dokud se na povrchu neobjeví pár hnědých skvrn cca 5-6 minut, poté korpusy a spodní plech s vodou vyndáme, pizzu si obložíme dle chuti a dáme dopéct dozlatova.

Tak si nechte chutnat! 🙂



Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *