Bezlepkové mrkvánky
MRKVÁNKY jsou další česká klasika, která ani v bezlepkovém světe nesmí chybět! Souhlasíte?
Součástí receptu je jak jinak mrkev a to pořádná dávka. Inspirace na recept je zase od paní Mazúrové z její kuchařky.
Těsto je za záčátku trochu drobivější, ale to je vzhledem k strouhané mrkvi logické. Jak se pořádně rozpracuje máslo, pak je těsto poddajnější V podstatě je jedno zda vám vyjdou pravidelné šátečky nebo čtverečky, či jiné patvary. Jsou prostě a jednoduše VÝBORNÉ! Tak šup na ně! 🙂
Ingredience
✓ 200 g změklého másla
✓ 300 g Doves farm (modrý obal, samokypřící)
✓ 200 g jemně nastrouhané mrkve
✓ 1 vejce
✓ mouka na podsypávání (můžete Jizerku)
✓ 1 vejce na potření
✓ cukr moučka na obalení
✓ marmeláda, džem – ideálně domácí jako náplň
Postup
Očištěnou mrkev nastrouháme na jemno. Všechny suroviny smícháme a zpracujeme ručně na vále nebo v robotu ve vláčné těsto. Vyválíme plát a vykrajujeme čtverečky. Doprostřed dáme marmeládu, přeložíme cípy a kraje šátečků můžete pomačkat vidličkou aby náplň nevytékala. Potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme cca 15 min do zlatova. Po vyndání z plechu opatrně ještě teplé obalujeme v moučkovém cukru. Dobrou chuť!