Kynuté koláče
Hned jak jsem tento recept u blogerky Celiaxmoni viděla, řekla jsem si, ty musím zkusit. Není nad kynuté koláče. Kor pro nás celiaky je to zázrak. Nemůžeme si jen tak koupit nějaké sladké pečivo v pekárně. Pak je tohle opravdu velká paráda! Dle blogerky jsem použila tvarohovou náplň, ale také jsem se sama pustila do makové nádivky. Nikdy předtím jsem ji ještě nedělala. Načetla jsem jak jí dělají jiní a nakombinovala podle sebe. A světe div se! Docela dobře to vyšlo 🙂 Tak hurá na koláče!
Ingredience
300 g bezlepkové UNI mouky (já použila Schar MIX B)
150ml vlažného mléka
¼ kostky droždí (asi 10g)
35g moučkového cukru
50 ml oleje
1 vanilkový cukr
špetka soli
1 vejce + 1 vejce s trochou mléka na potření
Tvarohová náplň:
½ tvarohu
1 PL vanilkového cukru
1 vejce
Hrozinky
Drobenka :
10g másla
10g bezlepkové mouky
1 vanilkový cukr nebo moučkový cukr dle Vaší chuti
Maková nádivka:
cca necelý hrnek mletého maku,
cca hrnek a čtvrt mléka – mléko přivést do varu a nasypat mák a další ingredience postupně
cca 3 – 4 vrchovaté lžíce moučkové cukru (dle Vaší chuti možno i více)
2 vrchovaté lžičky medu
3 – 4 mleté vlašské ořechy
trochu mleté skořice
pro docílení správné hustoty jsem ještě nastrouhala cca 4 – 5 bezlepkových piškotů
Nutno povařit do změknutí maku cca 20 min.
Nechat vychladnout ještě nádivka zhoustne.
Postup
Začneme kváskem.
Do vlažného/teplého mléka rozrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a mouky, zakryjeme a necháme vzejít.
Do mísy nasypeme mouku, zbylé ingredience (olej, vejce, cukr a špetku soli) a na záver vlijeme kvásek. Těsto uhněteme do hladké struktury (bud vařečkou nebo kuchyňským robotem).
Těsto necháme v nádobě, přikryjeme utěrkou a necháme kynout cca hodinu na teplém místě (pod peřinou, u topení).
Mezitím si připravíme tvarohovou náplň a makovou nádivku – tu dle postupu výše.
Tvaroh rozmícháme s cukrem a vejcem.
Pokud přidáváte do tvarohové náplně hrozinky, tak si uvařte v konvici vodu a zalejte hrozinky, které jste si předem nasypali do hrnečku. Hrozinky změknou a zvláční.
Vykynuté těsto si rozválíme na pomoučeném válu na cca 0,5 cm vysoký plát a hrnečkem vykrajujejeme kolečka. Do jejich středu lžičkou naneseme tvaroh nebo makovou nádivku, ozdobíme rozinkou a přeneseme na plech, který jsme si vyložili pečícím papírem.
TIP: já mám kombinaci obojího na jednom koláči. Nejdřív tvaroh a na to trochu maku. 🙂
Poté posypat koláče drobenkou.
Hotové koláče potřeme rozšlehaným vajíčkem, do kterého jsme přidali trochu mléka. Koláče pečeme ve vyhřáté troubě na 175˚C asi 20 minut, do zlatova.