Recepty,  Rychlé večeře

Bezlepkové chlupáče

Dneska tu máme zase českou klasiku a jak jinak než v bezlepkové variantě. Chlupáče se zelím a slaninkou je moje jedno z nejoblíbenějších jídel, ale taky pekně dlouho jsem je neměla :-(… Vzpomínám si, jak jsem vždy dostala porci ještě klasicky lepkových chlupáčů od maminky moji kamarádky ze školy, to byla paráda, vždy jsem si na nich moc pochutnala.
Dostala jsem na ně chuť, tak jsem se do nich pustila.
Přemýšlela jsem jakou použít mouku, ale vsadila jsem tak nějak na jistotu a použila jsem univerzální bezlepkovou směs od Schar – Mix It Universal. Určitě by ale šla i Schar Mix B a v podstatě další univerzální směsi/mouky. Pokud dáváte přenost jednodruhovým moukám tak bych použila rýžovou mouku smíchanou s rýžovou krupičkou.

Ingredience

cca 750 – 800 g brambor
cca 300 g UNI bezlepkové mouky/rýžové mouky, rýžové krupičky dle Vašich preferencí
1 vejce
sůl
olej
slanina bez lepku
2 cibule
kysané zelí

Postup

Brambory nejprve oloupeme a nastrouháme na jemno, přidáme jedno vejce a také sůl. Dále si navažíme mouku a postupně přidáváme k nastrouhaným bramborám. Vše smícháme dohromady až nám vznikne tužší těsto. Dáme vařit vodu do velkého hrnce a do vroucí mírně osolené vody postupně dáváme knedlíky. Já použila dvě lžíce. Velkou lžicí jsem nabrala těsto (dle toho jak chcete mít velké knedlíky) a druhou jsem upravila aby nikde moc těsto nepřečuhovalo a tvořilo jakousi kouli. Poté jsem opatrně vložila do vroucí vody. Nejprve na zkoušku jeden knedlík, abych si oveřila, že se nerozváří a drží tvar nebo naopak není nedovařený. A poté přidala další knedlíky. Vařte ideálně ve vroucí vodě cca 10 minut – poté co knedlíky vyplavou na povrch (samozřejmě ale přizpůsobte velikosti vašich knedlíků). Čím větší budete mít knedlíky, tím déle se budou muset vařit. Je lepší dělat menší knedlíky, aby byly ve vnitř hezky uvařené.
Jako přílohu volím vždy kysané zelí. Uvařím do měkka s nakrájenou cibulkou a k němu podávám na jemno nakrájenou cibulku orestovanou do zlatova na pánvi spolu se slaninkou.
Nechte si chutnat! 🙂

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *