Recepty,  Rychlé večeře

Koprová omáčka s kynutým knedlíkem

A zase tu mám pro Vás českou klasiku. Musím říct, že klasický kynutý knedlík nepatří mezi moje nejoblíbenější přílohy, ale jsou jídla, hlavně omáčky, ke kterým ten knedlík prostě patří. Koprovka se dá i s bramborem, ale pokud mám k omáčce vejce, knedlík mám k tomu ráda.
Koprová omáčka je podle mojí maminky a recept na knedlík vznikl podle toho, jaké mouky jsem zrovna měla po ruce. Ale musím říct, že chutově byl opravdu moc dobrý.
Základ těsta na knedlík tvoří moje oblíbená mouka na kynutá těsta a to je Schar mix B, s kterou jsem ještě nikdy nešlápla vedle, doplněná o Jizerku, což je taková klasika. Jizerka má sama o sobě pro mě takovou pachuť, ale když ji trochu doplním k jiné mouce, dobře poslouží.
Recept na knedlík je navíc bez mléka!

Ingredience

Na omáčku:
větší svazek nejlépe čerstvého kopru
máslo
mouka Jizerka (na bešamel a pozdější zahuštění se smetanou)
zeleninový vývar/voda
kvalitní smetana 250 ml
bujón (nemusíte)
sůl, ocet na dochucení

Na knedlík:
200 g Schar mix B
100 g mouka Jizerka
1/3 kostky čerstvých kvasnic
cca 200 – 220 ml vlažné vody (počítáno už včetně vody na kvásek, dle potřeby vodu postupně přidávejte při zpracovávání těsta, aby těsto nebylo moc řidké ani moc husté)
1/2 lžičky cukru (na kvásek)
1 lžička soli
1 vejce

Postup

Omáčka:
Nejprve si rozpustíme máslo v hrnci, ve kterém budeme mít omáčku, zasypeme cca 2 lžičky mouky Jizerky a vytvoříme takovou jišku/bešamel, pořádně mícháme pár minutek, aby se nám směs nepřipálila. Poté, když je mouka s máslem již trochu povařená/rozmíchaná přidáme větší hrst nasekaného kopru, promícháme a zalejeme vodou/vývarem, a můžeme přidat kvalitní bujón, pokud používáte. Chvíli povaříme a připravíme si mezitím už „závrtek“ z kvalitní smetany a mouky Jizerky, dle toho jak hustou chceme omáčku. Část smetany si nalijeme do misky/většího hrnečku a přídáme cca 2 lžičky Jizerky a pořádně rozkvedláme a dle potřeby přilýváme ještě smetanu nebo přidáme lžičku mouky, tak abychom byli s hustotou omáčky spokojení. Poté vlijeme závrtek pomalu do vroucí omáčky. Stále mícháme metličkou, aby se nám neutvořily hrudky. Pokud jsme s hustotou spokojeni, nemusíme už dále hustit Jizerkou, dolijeme případný zbyteček smetany do omáčky a povaříme cca 15 min. Pak dosypeme zbytek nasekaného čerstvého kopru, ten už se nemusí moc dlouze vařit. Pak jen chvíli povaříme. Poté už jen zbývá omáčku dochutit solí a octem.

Kynutý knedlík:
Nejprve si navažíme mouky, nasypeme do robotové mísy, uděláme si uprostřed malý důlek a do nej si připravíme kvásek. Rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a zalijeme trochou vlažné vody (nikoliv horké nebo studené!) A čekáme cca 10 – 15 min až nám kvásek vzejde, udělá bubliny. Po té přidáme lžičku soli a vajíčko a zbytek vlažné vody vlijeme do těsta postupně, dle potřeby. Mě se metla u robota trochu „dusila“, když jsem dolila zbytek do 200 ml, tak jsem malinko vody přilila a také zaprášila ještě moukou, aby těsto mělo tu správnou konzistenci. Němělo by být hodně řidké a naopak moc tuhé. Je nutné pořádně propracovat.
Necháme zpracovat těsto, můžeme pak pro kontrolu po hnětání robotem trochu ručně promíchat vařečkou, aby se někde nenalepil zbytek nezpracované mouky, a přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo kynout cca 30 – 45 min.
Poté když těsto vykyne, dáme na vál a lehce na pomoučeném vále zpracujeme. Popřekládáme, abychom se zbavili přebytečného vzduchu. Zpracované těsto si rozděláme na dvě půlky a z obou vyválíme knedlíky. Čím bude knedlík delší/větší, tím budete potřebovat větší hrnec. Knedlíky svůj tvar při vaření ve vodě minimálně zdvojnásobí!
Poté si připravíme dostatečně velký hrnec, a dáme vařit dost vody. Oba knedlíky (každý zvlášť) pak vaříme cca 7 – 10 min z každé strany (POZOR musíte přizpůsobit dle velikosti Vašeho knedlíku, já jsem stále hlídala, 10 min bylo moc, 7 min pak bylo akorát).
Po vytažení knedlíku z vody ideálně celý propícháme vidličkou.

Omáčku servírujeme s nakrájeným knedlíkem a uvařeným vejcem na tvrdo.
Dobrou chuť! 🙂



Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *