Medové perníčky
Recept na měkké, vláčné a moc dobré perníčky, by tu rozhodně neměl chybět. Výhodou těchto perníčků je, že i když už jsou předvánoční přípravy v plném proudu, ba dokonce už se blíží samotné Vánoce stále se můžete do těchto perníčků pustit. Jsou hned měkké a v chladné špajzce vydrží i nějaký ten týden. Ale pozor, většinou tak dlouho nevydrží. 😀
Pro pečení jsem použila zase moji oblíbenou bílou směs Doves farm, fialový ptáček. Viz foto mouky níže. Chutově není poznat, že se jedná o bezlepkové perníčky, po upečení se nerozpadají a jak jsem už psala jsou hned měkké. Pokud je budete dále zdobit je dobré je před pečením potřít rozšlehaným vajíčkem, budou se potom krásně lesknout. A pokud se už nechcete zdobením zdržovat, nevadí, perníčky vypadají nádherně i jen tak.
Tak pojďte na to!
Ingredience
máslo 100 g
med 2–4 vrchovaté lžíce
vejce 2 ks
cukr moučka 140 g
Doves farm bílá směs (fialový ptáček, viz foto níže) 400 g
jedlá soda 1 lžička
perníkové koření 2 lžičky
kakao holandského typu 2 lžičky
mouka na podsypání
vejce na potření perníčků
Poleva na zdobení perníčků:
150 g moučkového cukru
1 bílek
1/2 – 1 lžička lžičky škrobu (např. Solamyl)
pár kapek citronové šťávy
Pokud se Vám bude poleva zdát moc tekutá, přidejte trochu cukru a můžete i škrobu, pokud zase moc hustá, lze ředit citónovou šťávou.
Postup
Máslo rozehřejte v rendlíku a promíchejte s medem. Vejce vyšlehejte s cukrem do pěny a postupně zašlehávejte máslo s medem.
Mouku promíchejte s jedlou sodou, perníkovým kořením a kakaem a opatrně ji zapracujte po lžících do vaječné pěny. Pomalu se Vám začně tvořit velmi vláčné těsto. Pak propracujte i rukama. Těsto je nejprve více řídké (je to díky rozpuštěnému máslu), můžete trochu dle potřeby dosypat mouku, postupně se vám vytvoří těsto, které je stále trochu lepivé díky medu, což nijak nevadí. Ideálně po té uložte těsto do potravinové fólie a alespoň na několik hodin do lednice, ale lepší je nechat těsto rozležet do druhého dne.
Odleželé těsto (které jsme si předem vytáhli aby nebylo úplně studené z lednice) rozdělte na polovinu a postupně každou vyválejte na pomoučené ploše na plát silný asi 3 mm. Vykrájejte libovolné tvary a skládejte je na plech vyložený pečicím papírem.
Troubu předehřejte na 170 °C a perníčky upečte dozlatova, asi 10–12 minut podle velikosti. Máte-li rádi lesklé perníčky nebo je chcete zdobit polevou, potřete je ještě před pečením rozšlehaným vejcem. Perníčky pak po upečení nechte vychladnout a můžete zdobit.
Na polevu prošlehejte bílek s cukrem. Cukr dvakrát prosejte a postupně ho zašlehávejte do bílku se škrobem a citronovou šťávou. Množství cukru záleží na velikosti vejce, i jak tuhou chcete mít polevu.
Polevou naplňte cukrářský sáček s tenkou zdobicí špičkou a ozdobte vychladlé perníčky.
Dobrou chuť! 🙂