Dezerty,  Recepty

Nadýchaný cheesecake

Cheesecake je dezert, který je velmi sytý, protože součástí krému je kvalitní sýr nebo mascarpone a v našem případě tohoto receptu i tvaroh. Výhoda tohoto receptu je, že krém je bez cukru, použila jsem jako sladidlo pouze med.
A teď trochu málo informací o cheesecaku jako takovém :-). Je to typický americký dezert, který má spodní část (často se jedná o rozdrcené sušenky smíchané s rozpuštěným máslem) a „sýrový“ krém a může mít i vrstvu vrchní (ovocný přeliv, želatina, apod.).
Cheesacake se může zdát jako velká věda, platí na něj několik zásad, aby byl výsledek perfektní. 🙂 Cheesecake by neměl popkraskat, zněhnout, chuť a konzistence krému musí být smetanová, jemná. Zase zde ale určitě platí, že v jednoduchosti je síla. Krém obsahuje základní suroviny, ale výsledná chuť je výborná! Co je u tohoto dezertu také důležité, že cheesecake bychom neměli přepéct. Zároveň je na závadu i nedopečení, protože pak dojde k propadnutí koláče uprostřed.
Co se týče samotného pečení, pravý cheesecake by se měl péct v páře/dokonce úplně správně ve vodní lázni, tak jsem využila už znalostí z pečení bezlepkového pečiva a dala na spod trouby další plech s horkou vodou, aby vznikla alespoň pára.
Já ho zkusila v podstatě poprvé a povedl se. A i kdyby se stala nějaká chybka, tak věřím, že ho sníte, protože chutově je opravdu dobrý.
Nebojte se toho a pojďte ho také vyzkoušet! 🙂

Ingredience

Korpus:
240 g bezlepkových sušenek
140 g rozpuštěného másla
Krém:
500 g mascarpone nebo jemného tvarohu (já použila jedno mascarpone a jeden kvalitní tučný tvaroh ve vaničce)
5 lžic medu
1 lžička vanilkového extraktu (není nutné)
3 vejce (budeme oddělovat žloutky a bílky na sníh)
2 lžíce vanilkového pudinkového prášku

Postup

V misce smícháme nadrcené sušenky s rozpuštěným máslem. Vysypeme do dortové formy a lžící stejnoměrně uhladíme na dno a boky formy. Formu jsem použila obvod 21 cm a nijak jsem nevymazávala.
Vložíme do trouby. Dáme péct na cca 15 minut při teplotě 170 °C. Mezitím si připravíme nadýchaný krém.
V míse rozmícháme mascarpone nebo tvaroh s medem. Přimícháme žloutky, vanilkový extrakt a vanilkový pudinkový prášek nebo kukuřičný škrob. Vymícháme do hladké hmoty. Nakonec zlehka vmícháme pevný sníh ušlehaný z bílků.
Krém poté vylijeme na vychladlý sušenkový korpus.
Vložíme do trouby a pečeme cca 50 – 60 minut při teplotě 150 °C. (může být i o něco déle, je potřeba kontrolovat).

První půlhodinu pečeme v páře. Na dno trouby vložíme pekáč s horkou vodou, aby se trouba zapařila, Poté ho po cca půlhodině vyndáme a cheesecake dopékáme dalších 20 – 30 minut. Dle „síly“ Vaší trouby. Já dopékala pak ještě docela dlouho, protože jsem často kontrolovala, abych ho nepřepekla.

V průběhu pečení trochu nabyde a malinko zhnědne.

Upečený je, když se okraje malinko oddělí od formy a kolem středu se nám vytvoří jakoby želatina. Není to tedy úplně tuhé kolem středu. Hotový necháme vychladnout.

Vychlazený ozdobíme třeba ovocem a vložíme do lednice. Nejlépe chutná druhý den.
Dobrou chuť!

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *