Slaný koláč s lososem
Losos je moc dobrá a řekla bych luxusní ingredience, a proto se mě velmi zalíbil nápad použít ho do slaného koláče. Tento slaný koláč jsem chtěla vyzkoušet hned jak ho viděla v jednom pořadu v TV. Avšak musela jsem si ho upravit do bezlepkové varianty. Koláč se hodí například na zahradní párty, protože je moc dobrý s bilým vínem :-). Tak pojďte na něj!
Ingredience
Na těsto – 1 pomazánkové máslo a stejný poměr (do kelímku z pomazánkového másla) mouka Schaer Mix It Universal (můžete použít třeba i Jizerku nebo jiné univerzální mouky, které používáte) – zpracovat vláčné těsto
Dále budete potřebovat:
400 g vařených brambor ve slupce, oloupaných a nakrájených na slabé plátky
250 ml šlehačky
250 g uzeného lososa
2 vejce
kůra z bio citronu
svazek čerstvého kopru
máslo na vymazání formy
sůl
pepř
Postup
Do kulaté koláčové formy vymazané máslem vložíme rozválené těsto. Seřízneme okraje.
Mezitím rozšleháme smetanu s vejci, solí, pepřem, citronovou kůrou a nadrobno nasekaným koprem.
Na korpus rozprostřeme plátky brambor, osolíme a opepříme, poklademe kousky lososa a zalijeme částí rozšlehané smetany. Postup opakujeme ještě jednou.
Pečeme při teplotě 180 °C asi 40 minut.
Necháme trochu vychladnout a můžeme servírovat.