Vanilkové rohlíčky
Za mě další velmi oblíbené a tradiční cukroví. Vanilkové rohlíčky patří také mezi moji oblíbence, proto ani zde na mém blogu nemůže recept chybět.
Mám ho zase od maminky, takový náš rodinný. Použila jsem mouku Doves farm bílou chlebovou.
Tyto rohlíčky jsou opravdu chutově velmi jemné, vláčné a doslova se rozpadají na jazyku, proto je s tím potřeba počítat pak i při manipulaci po upečení.
Je dobré je nechat ještě před obalováním v cukru chvíli odležet – trochu vychladnout, jinak se Vám opravdu budou rozpadat v ruce. Jak postupně začnou chladnout už se tolik nedrobí a drží. Ale i tak tedy při obalování opatrně 🙂 a doporučuji dělat je o něco menší, větší se více lámou.
Ingredience
300 g Doves farm bílá chlebová (viz foto níže)
50 g cukru moučka
200 g másla
100 g mletých ořechů
2 žloutky
citrnóvá kůra
vanilkový cukr a cukr na obalení upečených rohlíčků
Postup
Do robotové mísy nebo na vál dáme naváženou mouku, změklé pokrájené máslo, ořechy, cukr, žloutky a citrónovou kůru. Vše společně smícháme a zpracujeme vláčné těsto. Ideálně zase necháme těsto odležet přes noc v lednici nebo chladné místnosti.
Poté si těsto necháme chvíli odležet v pokojové teplotě a poté já dělám rohlíčky ručně „od oka“ vytvořím si dlouhé „hady“ a pokrajím je na pravidelné menší části a ty zatočím do otočeného tvaru U a mám rohlíček. Takto je vyskládám na plech s pečícím papírem a peču cca na 180 stupňů cca 15 min, záleží dle velikosti rohlíčků.
Upečené nechám chvíli odležet a poté pomalu obaluji v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým cukrem. Odkládám zase do uzavíratelné dózy vyskládané papírovými ubrousky a uchovávám do Vánoc v chladu.
Dobrou chuť! 🙂