Dezerty,  Recepty

Mrkvová roláda s tvarohovým krémem

Vánoční čas se nám pomalu blíží, ale i přesto si myslím, že tato mrkvová roláda zde nesmí chybět. Právě pro ty chvíle, kdy třeba už budete mít vánoční cukroví napečeno, ale nebudou ještě Vánoce nebo naopak už se bude blížit konec roku, Silvestr, kdy už člověk nemůže vánoční cukroví ani vidět, je tato roláda fajn změna.
Mám ráda využití mrkve i ve sladké kuchyni a zde tomu nebylo jinak. V kombinaci s tvarohem je roláda vláčná, není přeslazená a chuť mrkve je tam pěkně cítit.
Mouku jsem použila zase moji oblíbenou Doves farm, tentokrát směs bílou s fialovým ptáčkem.
Recept není nijak složitý, pravda, trochu jsem se zapotila při balení rolády a potírání krémem, ale to proto, že já je vůbec často nedělám a tak jsem byla trochu nervózní, aby se dílo povedlo. I proto si troufám říct, že to zvládne snad každý a není na tom nic složitého.
Tak pojďte na ni!

Ingredience

Těsto
4 vejce
100 g cukru
1 vanilkový cukr
140 g mrkve nastrouhané na jemno
1 lžíce oleje
120 g bílé směsi bez lepku Doves farm (fialový ptáček, viz foto níže)
1 lžička mleté skořice
1 lžička prášku do pečiva
špetka soli

Náplň:
1 a 1/2 vaničky tvarohu (já dala tučný, je to chutově určitě lepší)
200 g zakysané smetany
4 lžíce cukru
2 lžíce vanilkového pudinku bez lepku (prášek)

Na posypání rolády – ořechy, drcené sušenky, ovoce, apod.

Postup

V míse ušleháme ručním elektrickým šlehačem celá vejce s cukry do pěny. Opatrně přiléváme olej. Pak už jen zlehka vmícháme jemně nastrouhanou mrkev a směs mouky, skořice, prášku do pečiva a špetky soli. Těsto natřeme na středně velký plech vystlaný pečicím papírem a pečeme cca 10 minut při teplotě 180 °C. Necháme trochu vychladnout.
Když se roláda peče připravíme si náplň, kde všechny suroviny vyšleháme ručním šlehačem.
Vychladlou roládu potřeme větší částí tvarohové náplně a za současného stahování papíru smotáme opatrně do rolády.
TIP: Krém je dobré nenatírat úplně ke všem krajům rolády – pak by krém při rolování vytékal ven.
Zbytkem tvarohového krému potřeme vrch rolády. Poté můžeme dle libosti roládu ozdobit/posypat, např. jako já mám mleté vlašské ořechy, ale šel by i kokos nebo ovoce dle chuti, nadrcené sušenky, apod.

Roládu vložíme ideálně na několik hodin do lednice, bude pak lépe držet při krájení a krásně se rozleží. Nejlépe chutná druhý den.

Tak dobrou chuť!

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *