Dezerty,  Recepty

Čokoládový dortík „low carb“

Pokud hledáte rychlý, jednoduchý dezert, na kterém si pochutná jak celiak, tak člověk který neholduje přidanému cukru, ale pouze přirozené chuti sladkého z kvalitní čokolády, bude pro něj tento dezertík to pravé!

V dortíku není ani gram mouky a žadný přidaný cukr (samozřejmě, kdo chce a může, třeba pokud budete připravovat dezert pro děti, přidáte si trochu oblíbeného sladidla do tvarohového krému), kdo chce ale úplně bez přidaného cukru nechá, tak jak je v receptu.

Nesmírná výhoda je, že tento dezertík budete mít komplet hotový ani ne za hodinu! Takže když přijde třeba nečekaná návštěva, máte co nabídnout! 🙂

Ingredience

Těsto:
6 vajec (žloutky a bílky zvlášť)
jedna velká tabulka kvalitní čokolády stačí 100 – 120 g (dle Vašich preferencí, např. vysokoprocentní kaková čokoláda, jde i obyčejná čokoláda na vaření)
trochu másla
1/4 prášku do pečiva

Krém:
1 kostka kvalitního tvarohu (např. choceňský)
1 smetana ke šlehání
dle libosti oblíbené sladilo (cukr, čekankový sirup, apod.) nebo lze vynechat úplně

Zdobení:
vysokoprocentní kakao, nebo čokoláda

Postup

Nejprve si oddělíme žloutky od bílků. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Čokoládu rozehřejeme ve vodní lázni s trochou másla, aby nebyla úplně tuhá.
Necháme malinko vychladnout a postupně k ní zašleháme žloutky s práškem do pečiva. Poté přimícháme pomalu tuhý sníh.
Do dortové formy o průměru 21 cm (na dno dáme pečící papír) nalijeme těsto a pečeme ve vyhřáté troubě cca 15 – 20 min na 180 stupňů (kontrolujeme špejlí). Poté necháme chvíli vychladnout a opatrně objedeme příborovým nožem okraj těsta. Aby se nám těsto nepřilepilo na formu a neprasklo při vytahování.
Pak už jen stačí vyšlehat do tuha smetanu, k ní přidat tvaroh a ušlehat dohromady. Můžete dle libosti dosladit.
Pak už jen namažeme krém na korpus a posypeme (přesejeme přes sítko) vysokoprocentním kakem nebo nastrouhanou čokoládou.

Dobrou chuť! 🙂

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *