Buchty a koláče,  Pečivo,  Recepty

Banánový chlebíček / Banana bread

Banánový chlebík, hodně známý pod americkým názvem „banana bread“ je teď jeden z nejoblíbenějších a nejčastějších receptů, který docela zahltil sociální sítě, alespoň v té mé vrituální bublině :-).
A to bych nebyla já, abych ho také nezkusila. Inspirovala jsem se několika recepty a zkombinovala suroviny, které jsem měla doma a které mi chutnají.

Každý si do tohoto receptu může v podstatě doplnit své olíbené ingredience a není to nikdy špatně :-). Tedy, na tomto receptu se nedá nic zkazit. Jedinou základní ingrediencí je určitě banán! 🙂 Já jsem navíc zkusila využít jiné sladidlo, než klasický cukr, chlebík je slazený jen medem a jablečným pyré, je tak určitě vhodný i pro menší děti a potěším určitě i všechny s intolerancí na laktózu, chlebík je zcela bez mléka!

Líbí se mi, že chlebík se dá konzumovat jak ráno při snídani, např. ještě namazaný oblíbenou marmeládou nebo pro děti nutellou a nebo i k odpolednímu čaji nebo kávě.

Tak pokud Vás to také láka, pojďte na to!

Ingredience

150 g rýžové krupičky zn. Extrudo
100 g pohankové mouky zn. Extrudo
50 g mletých vlašských ořechů NEBO lze přidat např. strouhaný kokos
2 vejce
2 plné lžíce jablkového pyré
3 – 4 lžíce medu (dle chuti lze přidat více)
cca 100 ml vody
cca 100 ml oleje
2 lžičky perníkového koření nebo mleté skořice
1 lžička sody
1 lžička prášku do pečiva
3 změklé banány do těsta a jeden banán lze použít na ozdobu celého chlebíku

Postup

Nejprve smícháme suché ingredience – mouky a ořechy, promícháme přášek a sodu do pečiva, koření a připravíme si také rozmačkané banány. Poté k mouce pomalu přimixujeme vejce s medem, jablečným pyrém a pomalu dle potřeby přidáváme vodu a olej. Na závěr pořádně zamixujeme rozmačkané změklé banány. Vznikce nám vcelku kompatní tekuté těsto, které nalijeme do formy na biskupský chlebíček, kterou si obalíme pečícím papírem. Na vrch těsta můžeme přidat další banán na ozdobu. Pečeme ve vyhřáté troubě cca na 190 stupňů asi půl hodiny. Zkoušíme špejlí. Poté opatrně vyndáme a sundáme pečící papír. Necháme vychladnout a servírujeme.
Dobrou chuť! 🙂

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *