Buchty a koláče,  Recepty

Makovec

Když jsem vymýšlela název pro tento recept, došlo mi, že jednoslovný název „makovec“ je naprosto výstižný :-).
Ano, tento jednoduchý recept je na moc dobrý a vláčný makovec, který rozhodně nemůže na mém blogu chybět. Mák je také moje oblíbená surovina v kuchyni.

Recept je hrníčkový, nepotřebujete tedy žádnou váhu. Já makovec ráda peču v dortové formě o průměru cca 24 cm. Je to tak akorát. Ozdobit můžete citrónovou polevou a pokud máte rádi i pikatnější chuť, tak je možné upečený makovec ještě jemně potřít rybízovou marmeládou a na to teprve nalít citrónovou polevu.
Recept s postupem na opravdu moc dobrou a hezky vypadající citrónovou polevu najdete u receptu na kakaovou buchtu z podmáslí odkaz ZDE.

Tak pojďte na to!

Ingredience

1 hrnek bílé směsi bez lepku Doves farm (viz foto)

1 hrnek cukru krupice

2 vejce

1 hrnek mléka

1/2 hrnku oleje

1 hrnek mletého máku

kypřící prášek do pečiva bez lepku


Citronová poleva:

půlka citronu, cukr moučka a bílek (celý postup najdete u receptu na kakaovou buchtu, odkaz výše)

směs bílá bez lepku Doves farm

Postup

Nejprve umixujeme vejce a cukr v jemnou pěnu. Postupně přilijeme olej a mixujeme až se olej s vejci a cukrem spojí. Pak postupně přidáváme mouku s kypricim práškem a mákem. K tomu postupně doleéváme dle potřeby mléko. Nakonec máme tekuté kompaktní těsto. Nalijeme do dortové formy vymazané nebo vystlané pečícím papírem. Pečeme na 190 stupňů cca 25 min.

Opatrně makovec po upečení vyjmeme z dortové formy. Až trochu vychladne můžeme jemné namazat marmeládou a poté potřít citrónovou polevou. Necháme řádně zatuhnout a můžeme servírovat.

Dobrou chuť 😀

Sdílet

2 komentáře

  • Vera

    Dobrý den, děkuji za recepty co zde píšete, doposud byly vše ok ovšem u tohoto receptu je těsto strašně řídké přijde mu tak na palačinky nemá tam být více mouky nebo méně mléka?

    • celiac_veru

      Dobrý den, omlouvám se pokud je moje odpověď poněkud opožděná. Nevím, jak se výsledek povedl, ale máte pravdu, že těsto je řidší, ale je pak výsledný makovec jemnější a o to vláčnější. Pokud Vám to přijde hodně řídké určitě o trochu méně mléka je možné.
      Díky a krásné pečení! Veronika

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *