Buchty a koláče,  Pečivo,  Recepty

Vánočka

Konečně se s Vámi mohu podělit o další vánoční klasiku, která by zde neměla chybět a tou je vánočka. Provedla jsem zkušební pečení a dopadlo na výbornou! 🙂
Myslím, že je to i tím, že jsem vsadila na jistotu a použila moji oblíbenou mouku na kynutá těsta a to je od značky Schar mix B – teď s novým obalem najdete s názvem Mix Bread.
Recept jsem převzala původně lepkový, a váhala jsem, jak to dopadne, ale dopadlo to jak nejlépe mohlo! 🙂
V podstatě na samotném receptu není nic složitého, jediné pro mě bylo nové, bylo pletení ze 4 copů, ale pomohla jsem si jednoduše videem na youtube, kterých je nepreberné množství a můžete se mrknout jak pletení prakticky provést. Ale věřím, že spousta z Vás už to dávno znáte a ovládáte.

Těsto při pletení není tak tažné a variabilní jako klasické lepkové. Ale to neznamená, že by to nešlo. Jen se kdyžtak nenechte odradit, pokud se Vám těsto bude při pletení copů občas někde natrhávat. Nevadí. Stačí prsty zase pomačkat a znovu trochu vyválet. Občas nějaká trhlinka nevadí. Copy jsem vyválela jen do té délky co mě těsto dovolilo. Délka copů byla tak cca 30 cm možná o něco méně. Vánočka při pečení zvětší objem, pak je tak akorát na sváteční stůl 😀.

Tak pojďte na ni!

Ingredience

500 g bezlepkové mouky na kynutá těsta – Schar mix B (Bread Mix – nápis na novém obalu)
125 g moučkového cukru + 1 lžička cukru krystal na založení kvásku
3/4 kostky čerstvého droždí
2 žloutky
250 ml vlažného mléka (cca 50 ml z tohoto množství na založení kvásku)
vanilkový cukr
75 g rozpuštěného tuku (máslo, hera)
dle chuti rozinky, na ozdobení plátky mandlí, sekané ořechy
vejce na potření vánočky

Postup

Doporučení pro úplný začátek – ponechejte několik hodin všechny suroviny v pokojové teplotě, aby jsme se vyvarovaly teplotním šokům a všechny suroviny tak měly postejnou teplotu.
Nejprve si založíme kvásek. Do robotové mísy navažíme mouku a uděláme do ní důlek. Nadrobíme do něj droždí, zalijeme teplým né horkým mlékem a přidáme lžičku cukru. Necháme kvásek vzejít cca 10 – 15 minut.
Mezitím si rozpustíme navážený tuk. Necháme chvíli vychladnout, aby nebyl úplně horký.
Když nám kvásek vzejde přidáme žloutky, navážený cukr, a vlažné mléko, a postupně při hnětání robota přiléváme trochu vyhladlý tuk/máslo.
Necháme zpracovat těsto. Poté přikryjeme utěrkou a necháme těsto kynout ideálně hodinu při pokojové teplotě.
Poté si těsto dáme na pomoučený vál a trochu popracujeme. Poté si těsto rozdělíme na celkem 9 dílů, z toho první čtyři můžou být o něco větší, ty budou tvořit první základnu vánočky. Poté další tři části – střední část vánočky a pak poslední dvě části, které budou tvořit vrchní cop vánočky.
Připravíme si plech s pečícím papírem a můžeme plést vánočku rovnou na tom, abysme ji pak nemuseli už přendávat.
Spleteme nejprve 4 copy dohromady (můžete mrknout na nějaké videonávody na youtube), poté klasický copánek ze tří copů, který přiložíme na už vytvoření cop a nakonec ze dvou posledních copů, které jednoduše zamotáme dohromady a dáme na vrch.
Tento poslední díl ze dvou copů by měl zasahovat od začátku a hezky až do konce vánočky – od jednoho konce na druhý. Neměl by být o nijak kratší než ostatní copy.
Spletenou vánočku necháme ideálně cca 45 min ještě dokynout na plechu. Rozehřejeme si troubu na cca 150 – 170 stupňů.
Vánočku poté potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme plátky mandlí nebo ořechy, co máte rádi.
Vánočku pečeme pozvolna dle síly Vaší trouby na 150 – 170 stupňů cca 45 – 50 minut. Dokud nebude krásně zlatavá až mírně dohněda.

Pro servírování pocukrujte.
Dobrou chuť! 🙂





Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *