Cibulová polévka
Tento rychlý recept vznikl úplně náhodou, během chvilky. Měla jsem zbytek už staršího bezlepkového chleba, který už tvrdnul a mě bylo škoda ho vyhodit. A také jsem měla v lednici otevřený sášek s kvalitním strouhaným parmazánem. Obojí se dá využít právě v cibulové polévce.
Do správné francouzské cibulačky patří i trochu kvalitního bílého vína a ejhle, já měla malý zbytek v lednici. Pak už jen potřebujete hlavní ingredienci – cibuli, vemte zásoby ze „špajzu“ a pojďte na to! 🙂
Ingredience
cca 0,6 kg cibule
cca 100 ml kvalitního bílého vína
zeleninový vývar nebo kvalitní bezlepkový bujón
1 – 2 PL bezlepkové UNI mouky (např. Jizerka, Doves farm směs bílá fialový ptáček)
máslo
kvalitní sýr na posypání, hodí se např. parmazán pro svoji výraznou chuť
klidně starší ideálně světlé bezlepkové pečivo (např. chleba, toastový chleba, rohlíky apod.)
Postup
Cibuli si oloupeme a nakrajíme na kolečka, a restujeme na másle cca 30 – 40 min na mírném ohni až do zlatova/hněda. Poté zalijeme vínem a zase trochu restujeme, až se víno vypaří. Poté zaprášíme cca 1 – 2 PL bezlepkové UNI mouky a zalijeme zeleninovým vývarem nebo vodou a s kvalitním bezlepkovým bujónem. A povaříme cca 30 min. Poté dochutíme solí a můžeme přidat další koření např. tymián nebo rozmarýn.
TIP: Já jsem polévku tolik nesolila. Protože jsem při servírování nasypala do polévky parmazán, který je sám o sobě dosti slaný.
Při vaření polévky si připravíme také opečené pečivo, já rozpekla na teflonové pávni bez oleje, na sucho.
Hotovou polévku servírujeme s opečeným chlebem, zasypaným strouhanýn sýrem.
Dobrou chuť!