![](https://celiac-mum.cz/wp-content/uploads/2021/02/IMG_20210219_135558021_HDR-1140x1524.jpg)
Čokoládové muffiny s kefírem
Kdo máte rádi rychlé a dobré sladké pohoštění třeba na dětskou oslavu nebo i jen tak pro přátele, tyto jednoduché, ale moc dobré muffiny jsou dobrou volbou.
Použití kefíru zajistí správnou vláčnost a v kombinaci s čokoládou odolá málokdo :-).
Formičky na muffiny můžete sehnat buď papírové – ty jsem tentokrát měla já nebo v jakýkoliv domácích potřebách přímo plech s formičkami na muffiny a to třeba i silikonové.
Použila jsem moji oblíbenou mouku Doves farm – Freee samokypřící , nemusí se pak přidávat už kypřící prášek, i když trochu třeba lžičku by to těsto sneslo – muffiny by byly ještě nadýchanější, ale dá se i bez.
Ingredience
120 g másla
2 vejce
250 ml podmáslí
1 balíček vanilkového cukru
230 g Doves farm – Freee samokypřící směs (viz foto)
cca 30 – 60 g kakaa (záleží jak chcete mít mufiiny tmavé)
200 – 260 g moučkový cukr (záleží jak sladké chcete muffiny mít)
malá lžička – jedlá soda nebo prášek do pečiva (nutně být nemusí, ale je to lepší, trochu těsto podpořit :-))
170 g čokolády (dle Vašich preferencí – lze i čokoláda na vaření)
![](http://celiac-mum.cz/wp-content/uploads/2020/09/doves-815x1024.jpg)
Postup
Vejce a rozpuštěné máslo postupně vyšleháme do pěny, přídáváme postupně cukr. Poté přilijeme podmáslí, přisypeme postupně mouku, kakao a sodu nebo přášek do pečiva. Vše důkladně promícháme. Nakonec přidáme nasekanou čokoládu a promícháme vše dohromady. Touto směsí plníme košíčky nebo lijeme do formy na muffiny. Pečeme cca na 170 stupňů asi 20 – 25 min. Zkusíme kdyžtak špejlí.
Dobrou chuť!
![](https://celiac-mum.cz/wp-content/uploads/2022/05/IMG_20211203_115246066-75x75.jpg)
![](https://celiac-mum.cz/wp-content/uploads/2022/04/IMG_20220330_130614186_HDR-75x75.jpg)