Dýňová polévka se zázvorem
Počasí se nám od minule o dost zhoršilo. Podzim už je tu! A to je ten správný čas na vydatnou a zdravou krémovou dýňovou polévku se zázvorem, který dodá polévce šmrc a hlavně je to velmi zdravá ingredience, do dnešní doby jako dělaná!
Polévka je přirozeně bezlepková, je jednoduchá, a i díky zázvoru krásně zahřeje! Tak hurá na ni!
Ingredience
cca 1 středně velká dýně hokaido (nemusíte loupat slupku)
1 střední cibule
1 menší mrkev
zeleninový vývar (pokud nemáte je vhodné použít alespoň kvalitní bujón)
kvalitní smetana
2 – 3 plátečky zázvoru (pikantnější verze, pokud budete vařit pro děti, zázvor dávat nemusíte)
sůl, pepř, bazalka
olej/máslo
dýňová semínka na dozdobení
Postup
Nejprve si nakrajíme a mírně orestujeme na oleji či na másle cibuli, pak přidáme nakrájenou dýni včetně slupky, kterou předtím omyjeme a odstraníme vnitřní část se semeny a také ještě chvíli společně restujeme, můžeme pak přihodit i nakrájenou mrkev a společně chvíli osmahnout. Poté zalijeme vývarem nebo vodou a přihodíme plátky zázvoru. Vaříme do změknutí zeleniny. Není nutné vařit moc dlouho postačí cca 20 – 25 min a poté umixujeme ideálně ručním tyčákem do pyré (pokud naopak budete mít hodně vody, bude polévka méně hustá). Pokud by bylo pyré dost husté můžete ještě přidat trochu vody/vývaru. Poté dochutíme, dosolíme dle potřeby. Na závěr vlijeme trochu kvalitní smetany pro zjemnění.
Polévku lze podávat s čerstvou bazalkou, pažitkou, ale také např. s opraženými dýňovými semínky.
Dobrou chuť!