Dýňový chlebíček s ořechy
Dostala jsem od rodičů už letošní první domácí dýně. Dýně mi vždy signalizuje, že přichází pomalu podzim. Hned jsem začala přemýšlet, co bych mohla z dýně upéct nebo uvařit. Vzhledem k tomu, že mám už takovou malou nepsanou tradici, že vždy v sobotu ráno vám předávám tipy na sladké bezlepkové pečení, tak mě napadlo, zkusit zpracovat dýni i na sladko. Tento recept je moje prvotina, ale myslím, že se to povedlo a chlebíček je opravdu moc dobrý. Mouky jsem použila takové, které jsem zrovna měla doma. Pokud nebudete mít například nějakou z nich je možné nahradit celou dávku mouky např. Doves farm samokypřící, nebo Schar mix B v kombinaci s Jizerkou. Měla jsem i zbytek pohankové mouky, tak jsem použila i tuto mouku, ale nutně jí davat nemusíte, pokud vám chuť pohanky právě nesedí. Těsto na chlebík je také zcela bez laktózy! 🙂
Chlebík je výborný například i s bílým smetanovým jogurtem jako svačinka nebo klasicky ke kávě, či čaji.
Dýně na sladko má opravdu zajímavou chuť, které se už do budoucna nevzdám a těším se, co dalšího ještě z dýně upeču :-). Tak pojďte na to!
Ingredience
2 hrnky mouky (já použila směs pohankové, Schar mix B a Jizerky, cca půl hrnku pohankové, půl hrnku jizerky a zbytek Schar mix B)
4 vejce
1 hrnek oleje
1 hrnek krupicového cukru
1 a 1/2 hrnku dýňového pyré (cca celá půlka střední dýně hokaido)
1 vanilkový cukr
1 lžička mleté skořice
1 lžička prášku do pečiva bez lepku
2 lžičky jedlé sody
1/2 hrnku nasekaných nebo mletých vlašských ořechů
Postup
Nejprve v robotové míse utřeme vejce s krupicovým a vanilkovým cukrem, přilijeme olej a zpracujeme. Dále přidáme dýňové pyré (nakrajíme dýni na větší kostky včetně slupky a vaříme do měkka, poté vhodíme do mixéru a mixujeme na kaši, dle potřeby přidáme trochu vody, pozor aby hustota byla opravdu jako pyré, aby to nebylo plné vody a moc tekuté) a mixujeme do jemné kaše. Poté smícháme sypké suroviny mouku, včetně kypřícího prášku, jedlé sody, skořice a nasekaných nebo mletých ořechů. Vše pořádně promícháme. Nalejeme do vymazané a vysypané formy na chlebík (nebo by šlo i na plech jako buchta) a pečeme na 180 stupňů cca 45 min. Dle Vaší trouby. Hotový chlebík můžeme pocukrovat moučkovým cukrem a servírovat.
Dobrou chuť!