Buchty a koláče,  Recepty

Dýňový koláč

Dnes mám pro Vás tip ze zahraniční kuchyně a tou je americká. Mám pro Vás recept na klasický americký „pumpkin pie“. S manželem máme několik přátel z Ameriky a dokonce se nám poštěstilo ochutnat tento pravý dýňový koláč přímo z jejich rukou :-).
Tento koláč je typický pro americký svátek „Thanksgiving day“ tedy Den díkůvzdání, vzdání hold Bohu, který se o nás stará a máme od něj vše, co potřebujeme. Tento svátek, jakožto věřícímu člověku, je mi velmi blízký a proto jsem konečně dostala odvahu upéct ho i u nás doma.
Tento koláč je specifický hlavně použitým kořením, které je nezbytné, abyste docílili té správné chuti. Koláč není ani moc sladký, takže pokud neholdujete sladkým dezertům, tento Vám bude vyhovovat.

Ingredience

Těsto
250 g Doves farm (plain white flour, fialový ptáček na obale a viz foto)
125 g másla
8 lžic vody
půl lžičky soli

Náplň
2 hrnky dýňového pyré (cca jedna celá menší dýně, ja použila klasiku hokaido)
200 g vysokoprocentní smetany
3 vejce
90 g krupicového cukru
půl lžičky soli

Koření do náplně
2 lžičky skořice
1 lžička mletého zázvoru
půl lžičky muškátového oříšku
půl lžičky mletého hřebíčku
půl lžičky kardamomu (s ním opatrně a dejte opravdu malinko, je hodně intenzivní)
půl lžičky badyánu
citronová kůra z malého citronu

Postup

Dýni rozkrojíme napůl nebo na několik dalších kousků a vložíme obě půlky do trouby. Počkáme, až dýně změkne, vytáhneme, necháme vychladnout a pak připravíme pyré pomocí tyčového mixéru. Kde je slupka načernalá tu ještě před mixováním odstraníme.
Dále si připravíme těsto. Do mouky přisypeme špetku soli. Následně přidáme rozkrájené změklé máslo a spojujeme suroviny dohromady, dokud nám nevznikne „drobenka“. Do drobenky přidáváme po lžících postupně vodu a opět spojujeme, než získáme hezky vláčné těsto.

Připravíme si formu na koláč. Formu vymažeme máslem a vysypeme moukou. Vyváleným těstem pokryjeme formu a vytáhneme ho i do okrajů.
Samotné těsto dáme na zhruba 10 minut do trouby při teplotě cca 180 °C.
Mezitím si připravíme náplň.
Upečenou dýni rozmixujme na jemné pyré, které dochutíme kořením.
Na závěr přidáme cukr a mícháme, dokud se nerozpustí a suroviny se nespojí.
V misce si smícháme smetanu s vajíčky. Přidáme do dýňového pyré a dobře promícháme. Vzniklou náplň nalijeme na korpus.
Koláč pečeme při teplotě 180 °C asi 30 – 40 minut.


Dobrou chuť! 🙂



Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *