Křehké šlehačkové cukroví
Musím se přiznat, že toto cukroví jsem letos zkoušela úplně poprvé. Znala jsem ho v lepkové verzi od babičky mého manžela. Vždy mi moc chutnalo. No a teď na něj konečně také došla řada :-). Líbí se mi, že když se pro něj rozhodnete v podstatě máte do 2 hodin komplet hotové cukroví a pokud ho správně uchováte vydrží takto určitě hodně dní a nějaký ten týden.
V podstatě je to hodně podobný recept jako na velmi úspěšný recept na Svatomartinské rohlíčky jen s tím rozdílem, že neplníme náplní, ale vykrojené tvary pouze obalujeme v cukru. Jak jednoduché! :-).
Tak pojďte na to!
Ingredience
300 g bílé směsi bez lepku Doves farm (viz foto níže)
150 g bílé chlebové mouky Doves farm (osvědčila se mi při pečení cukroví, tak přidávám vždy aspoň trochu, pokud nemáte, měla by stačit pouze první směs)
máslo 250 g
smetana ke šlehání 250 ml
moučkový a vanilkový cukr na obalení
Postup
TIP na začátek: Abych předešla nepříjemnostem v podobě např. roztečení cukroví během pečení, jako tuk tedy pooužívám máslo (kdo nemůže laktózu, určitě seženete vhodné náhrady, např. Alsan, apod.) a použila jsem suroviny vychlazené z lednice. Pro rychlejší zpracování těsta jsem si vychlazené máslo nastrouhala a poté zpracovávala, stejně tak smetanu jsem použila přímo vytaženou z lednice.
Z mouky, nastrouhaného másla a šlehačky vypracujte těsto. Jde to velmi vcelku dobře.
Vyválejte plát cca 0,5 cm silný a vykrájejte z něj tvary.
Dejte péct v předehřáté troubě na 200 °C zhruba 8 minut. Každá trouba ale peče jinak, tak pečení sledujte.
Šlehačkové cukroví je hotové, jakmile lehce zrůžoví.
Ještě teplé cukroví obalujte ve směsi moučkového a vanilkového cukru.
Hotové cukroví ukládám do uzavíratelné krabice vystlané ubrousky a uchovovám v chladu. Ale nevím, zda do Vánoc vydrží! 🙂
Dobrou chuť!