Mazanec
Velikonoční mazanec je další klasika, která rozhodně k Velikonocům patří.
Poprvé jsem mazanec pekla přesně před rokem, kdy jsem byla rok po zjištění celiakie. Už jsem si řekla, že mi chybí a zkusila jsem ho. A dopadlo to dobře 😉.
Letos jsem ho zkusila už v předstihu, abych Vám mohla včas předat recept.
Z uvedeného množství budete mít dva mazance, ale určitě by šel i jeden velký.
V tomto receptu jsem použila kombinaci dvou směsí od Nutrifree – obě směsi jsou na kynuté pečivo.
Směs Mix per Dolci, které je větší množství je přímo směs určená na koláče a k tomu jako doplněk jsem přidala Mix per Pane – směs na bílé pečivo.
Ingredience
Kvásek:
42 g čerstvého droždí (1 kostka)
1 lžíce cukru krupice
50 ml vlažného/teplého mléka
Těsto na dva mazance
400 g Nutrifree Mix Per Dolci
100 g Nutrifree Mix Per Pane
150 g cukru krupice
100 g másla
3 vejce (pouze žloutky)
sůl 1 lžička
trochu citronové kůry
cca 150 ml čerstvého mléka
vejce na potření
mandlové plátky na posypání
cukr moučka na posypání
Postup
Nejrpve si připravíme kvásek – který vždy připravujeme ze surovin, které mají postejnou teplotu – ideálně si kvasnice vytáhnout pár hodin před pečením z lednice, stejně tak musíme mít teplé/vlažné mléko. Kvásek necháme vzejít – bublat, asi 10 – 15 min.
Do robotové mísy si pak navažíme mouku, cukr, přidáme žloutky, a rozehřáté, ale pozor né horké máslo, citrónovou kůru, vlažné mléko, a vzešlý kvásek. Necháme zpracovat ve vláčné těsto. Poté necháme v zakryté míse kynout cca hodinu v pokojové teplotě – aby těsto zvětšilo svůj objem.
Poté těsto dáme na jemně pomoučený vál a rozdělíme si těsto na dvě stejné části. Poté si jemně pomoučíme i ruce a popracujeme, popřekládáme těsto. Po chvíli zpracování těsta vytvarujeme hezký bochánek a dáme na plech s pečícím papírem. Stejně tak zpracujeme druhou část těsta. Poté oba bochánky necháme ještě dokynout na plechu. Nezapomenete vždy bochánky přikrýt buď igelitem nebo utěrkou, aby neoschly.
Pak si zapneme troubu na cca 190 stupnů.
Po dokynutí mazanců je ještě potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme mandlovými plátky a jemně můžeme na vrchu mazance naříznout do tvaru malého kříže.
Poté vložíme do rozehřáté trouby, pečeme nejdříve tak 10 min na více stupňů, poté trochu ztáhneme a dopékáme do zlatova.
Dobrou chuť! 🙂