Ovocný koláč se zakysanou smetanou
Na jaře se vždy snažím zbavit zbytků sezónních zásob z mrazáku a vykoukl na mě balíček s červeným rybízem, který já na sladké pečení moc ráda používám. Ale chtěla jsem nějakou změnu oproti klasické bublanině.
Tak mě napadlo použít jako přísadu zakysanou smetanu pro větší vláčnost a lepší chuť těsta. Tak jsem zapátrala pro inspiraci na internetu mezi volně dostupné recepty a trochu upravila do bezlepkové verze a koláč je na světě!
Recept je jednoduchý, nic složitého, tak pojďte na to! 🙂
Ingredience
Uvedené množství je na opravdu malé množství těsta – např. do malé dortové formy nebo malého pekáčku. Pokud chcete dělat do klasické formy na koláč cca v průměru 23 cm nebo menší plech určitě musíte zdvojnásobit dávku!!
6 vrchovatých lžic bezlepkové směsi Doves Farm – FREEE samokypřící – viz foto níže
2 – 3 vrchovaté lžíce moučkového cukru
3 lžíce rozpuštěného másla
1 kelímek zakysané smetany – 190 ml
3 vejce
špetka soli
ovoce dle chuti na vrch (rybíz, jahody, apod.)
Postup
Nejprve si z vajec oddělíme žloutky a z bílků ušleháme tuhý sníh.
Do mísy dáme žloutky, cukr, zakysanou smetanu, máslo a ušleháme v tekutější hmotu. Po té přidáváme postupně mouku a zašleháme. Na závěr pomalu vmícháme tuhý sníh. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy a posypeme oblíbeným ovocem. Lze také posypat drobenkou.
Pečeme do zlatova na 190 stupňů cca 30 min.