Ovocný kynutý koláč
Inspirací na tento recept mi byl zase jeden televizní pořad. Těšila jsem se, až si ho někdy upeču. Manžel měl zrovna teď dovolenou, hlídal tak obě dcerky a já kouknu do lednice a tam pár zbylých meruněk a k tomu nějaké švestky. Tak jsem si na tento koláč vzpomněla a dostala jsem na něj hroznou chuť 🙂 a tak šup do kuchyně a za chvíli byl koláč na světě.
Je opravdu výhoda, že nemusíte čekat až těsto vykyne. Jen se smíchají všechny ingredience a je hotovo. I s upečením koláč trvá cca 45 min. A je moc dobrý! Navíc potěším všechny, co nemohou laktózu. Těsto na koláč je zcela bez mléka! Pokud si nedáte tvarohovou polevu. Tak pojďte na něj! :-).
Ingredience
300 g Nutrifree Mix Per Dolci (lze i Schaer Mix B)
40 g cukru
1 vejce
špetka soli
21 g droždí
1/2 sáčku kypřicího prášku
100 ml slunečnicového oleje
200 ml vlažné vody
Drobenka
100 g mouka Jizerka
100 g moučkového cukru
100 g změklého másla
Tvarohová náplň (nemusí být):
jedna vanička tvarohu, jedno vejce, trochu cukru dle chuti, vanilkový cukr pro chuť a vůni
Ozdobení koláče: sezónní ovoce (švestky, meruňky, blumy, rybíz, v zimě lze mražené ovoce), marmeláda, džem,
Postup
Všechny ingredience vložíme do mísy a uhněteme v robotu nebo vařečkou. Já míchala těsto ručně a šlo to hezky. Během chvilky bylo hotové.
Poté si připravíme tvarohovou náplň, kterou nalijeme na těsto a rovnoměrně potřeme. Pokud nechcete použít tvaroh, je možné potřít těsto nějakou Vaší oblíbenou marmeládou. A na to poklademe sezónní ovoce. Na závěr si připravíme rychlou drobenku. Smícháme mouku, cukr a máslo. Až se máslo do mouky a cukru zapracuje, celý koláč posypeme. Pokud Vám nějaká drobenka zbyde, můžete ji nasypat do uzavíratelného sáčku a dát do mrazáku. Na příští pečení se může hodit :-).
Těsto vložíme na vymaštěný plech a pečeme ve vyhřáté troubě přibližně 25 – 30 minut při teplotě 180 °C.
Dobrou chuť!
4 komentáře
Lenka
Dobrý den, recept vypadá zajímavě.. Prosím o informaci, droždí používáte čerstvé? 21g to je půl kostky. To ho do těsta nadrobíte nebo jak?
Předem děkuji
celiac_veru
Dobrý den, ano je to čerstvé droždí asi půlka. A normálně do mouky rozdrobím a přidám další suroviny a vše klidně i ručně promícháme do těsta. Tak ať chutná! 👍😊
Dana
Dekuji za recept určitě vyzkouším.
Rychlé a nenaročne.Na horké dny super.Jeste jednou dekuji Dana.K.
celiac_veru
Milá Dano, moc Vám děkuji za komentář, jsem ráda, že Vám recept vyhovuje :-).