Sýrové tyčky
Jak jste si na instagramu jednoznačně odhlasovali, mám tu pro Vás recept na moc dobré slané sýrové tyčky, které jsou opravdu hodně jedlé.
Třeba na Silvestra je to skvelá volba mlsání ke skleničce dobrého vína :-).
Tyto tyčky chutnají i ostatním „lepkáčům“ tudíž doporučuji udělat rovnou plnou dávku. 🙂
Když mám někdy chuť na slané mlsání udělám si rychlovku jen z poloviny dávky (všechny ingredience dám z poloviny) a je to také super.
Ingredience
500 g bílé chlebové mouky Doves farm
250 g nastrouhaného sýru Eidam (najemno)
300 g tuku (lze 150 g másla, 150 g hery, nebo celá dávka másla)
2 lžíce mléka
půl sáčku kypřícího prášku
1 vejce na potření
sůl a další koření, velmi dobrý je kmín, nemletý mák a sezam
Postup
Všechny ingredience dáme na vál a zpracujeme v kompaktní těsto. Poté po částech vyválíme na jemně pomoučeném vále a vykrajujeme nožem tvar tyček nebo lze si pomoci i vykrajovátek na libovolné jiné tvary. Poté potřeme těsto rozšlehaným vajíčkem a posypeme solí a dalšími semínky/kořením, co máme rádi.
Mezitím si rozehřejeme troubu na cca 180 stupňů a vykrájené tyčky vyskládáme na plech s pečícím papírem. A pečeme cca 10 – 15 minut do zlatova. Poté si tyčky přendáme a pečeme další várku.
TIP: Pro zachování křupavosti i do dalšího dne, je lepší tyčky nijak nepřikrývat, nebo nezavírat do uzavíratelné dózy. Mohly by zvhlnout a už by tak hezky nekřupaly.
Lepší je, nechat tyčky na tácku/talíři bez zakrytí v pokojové teplotě.
Dobrou chuť! 🙂