Dezerty,  Recepty

Čokoládový dort s máslovým krémem

Měsíc říjen je pro naši rodinku další významný měsíc. Naše druhá dcerka slaví letos jeden rok! Strašně to uteklo! No, a přede mnou stála zase cukrářská výzva a to je pečení dortu! Slavit budeme postupně na etapy vždy v malém rodinném kruhu, z mojí strany a pak z manželovy. Obě naše dcerky jsou zdravé, celiakii nemají, ale já a moje starší sestra ano. Tudíž byla jasná volba, upéct rovnou bezlepkový. Upřímně, já už v kuchyni ani jiné než bezlepkové mouky nemám. A navíc to beru tak, proč bychom se setrou měli jen mlsně koukat na ostatní, jak si vychutnávají lepkový dort, obzvlášť, když se jedná o oslavu narozenin. Musíme si to užít a to i skrze dobré jídlo. 🙂
Sáhla jsem tak po skvělé kuchařce paní Zdenky Mazúrové, která má všechny recepty naprosto vymazlené. Jsou sázkou na jistotu. Vybrala jsem krásně vypadající čokoládový dort, v podstatě je tam jen kakao a vejce, žádný gram mouky! Dort je krásně tmavý a působí tak opravdu jako čokoládový.
Dort není nijak složitý. Ale v mém případě je to, alespoň prozatím, můj vrchol cukrařiny :-). Tak pojďte na něj!

Ingredience

Na 1 korpus (dortová forma o průměru 21 cm)
5 vajec
100 g cukru moučka
40 g kvalitního kakaa
špetka soli
Tento korpus jsem upekla celkem třikrát.

Krém:
4 žloutky
180 g cukru moučka
tuzemák dle chuti
2 a 1/2 – 3 kostky změklého másla

Postup

Je dobré si nejprve připravit správnou velikost pečícího papíru. Ze spoda jsem si obkreslila velikost dortové formy a vystřihla celkem třikrát, abych měla na každý korpus jeden čistý pečící papír. Nejprve připravíme/upečeme postupně tři korpusy. Vždy se použijí nejprve žloutky, které umixujeme s cukrem do pěny, z bílků umixujeme tuhý sníh a ten společně s kakaem přidáváme pomalým mícháním do vyšlehané žloutkové pěny. Nalejeme do formy a pečeme cca 15 – 20 min na 180 stupňů, těsto musí pružit, ale nesmí být moc tekuté/rosolovité, pro jistotu jsem zkusila jemně špejlí. A takto postup zopakovat třkrát. Mezitím nechte vždy chvíli korpusy vychladnout a pak opatrně stáhnout pečící papíry, a vždy řádně omýt dortovou formu, než nalejete další těsto na korpus.
POZOR! Nelekněte se po upečení se vždy po chvilce korpus trochu propadne, je potřeba nejprve vždy jemně objet příborovým nožíkem kolem dokola, aby se korpus od stěny dortové formy odlepil a mohli jste korpus z formy vytáhnout!

Postup na krém není nijak složitý. Ve vodní lázni si rozmícháme do pěny žloutky s cukrem, aby směs byla horká, poté přelijeme do robotové mísy a pomalinku šleháme, kápneme tuzemák a stále pomalu šleháme, aby směs vychladla. Poté přídáváme změklá másla společně s kakakem. Já použila cca 2 – 3 lžíce.
Pak už stačí sestavit dort. První korpus a na to natřeme silně krém, druhý korpus a zase silněji krém, třetí korpus a krém a krém potřeme i po obvodu dortu.
Na dort jsem dala ovoce – maliny a borůvky, můžete přidat jakékoliv, dle Vaší chuti.
Dort je dobré uchovat v chladničce a před servírováním nechat v pokojové teplotě cca hodinku až dvě.

Dobrou chuť! 🙂

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *