Pečivo,  Recepty

Chlebové dalamánky

Tento recept asi nemusím více popisovat. Název je dostatečně výstižný. Mela jsem doma tmavou a bílou chlebovou mouku od Doves farm, tak mě napadlo je zkombinovat dohromady a zkusit nějaké pečivo. Ještě před dietou jsem si občas takové chlebové houstičky v pekárně kupovala. Měly typickou kmínovou chuť.
Tyto dalamánky se od lepkové verze zase tolik neliší, díky chuti tmavé chlebové mouky. Je to zase fajn změna v chuti.
I zde se fantazii meze nekladou, jestli máte raději více semínek místo kmínu klidně si nakombinujte, jak vám vyhovuje.

Tento recept je navíc bez laktózy! 🙂

Tak pojďte na to!

Ingredience

200 g chlebová mouka tmavá Doves farm
100 g chlebová mouka bílá Doves farm
1 lžička sušeného droždí
300 ml vody
1 (ne vrchovatá) lžíce psylia
1 malá lžička soli
1 malá lžička octu
1 malá lžička cukru
A dále přidáme dle chuti kmín nebo další semínka, např.: dýňová, slunečnicová, chia


Postup

Nejprve si dáme do robotové mísy všechny suroviny bez mouky a droždí, po té zapneme hnětání a postupně přidáváme mouku smíchanou se sušeným droždím. Necháme zpracovat těsto a poté přikryjeme utěrkou a necháme cca 60 min kynout v pokojové teplotě.
Po vykynutí na lehce pomoučeném vále těsto popřekládáme, popracujeme, abychom se zbavili vzduchových bublin. Pro lepší práci si můžeme lehce pomoučit i ruce, ale s moukou opatrně! Jen opravdu zlehka, tak abychom mohli dobře tvarovat. Rozdělíme si těsto na 6 stejných částí a vytvarujeme si bulky/dalamánky. Dáme je na plech vyložený pečícím papírem a ještě chvilku necháme dokynout. Poté si zapneme troubu na skoro max cca 230 stupňů dolu na spod si připravíme plech. Mezitím můžeme jemně dalamánky potřít jen vodou a posypat semínky nebo kmínem.
Po nahřátí trouby vložíme plech s dalamánky a hned na spodní plech nalijeme horkou vodu a takto pečeme v páře nejrpve na více stupňů cca 5 – 10 min a pak stáhneme teplotu na asi 190 stupňů a pečeme ještě asi 20 – 25 min.
Poté vytáhneme a necháme vychladnout ideálně na mřížce, aby zespodu dalamánky hezky vychladly a nezvlhly.

Dobrou chuť!

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *