Buchty a koláče,  Pečivo,  Recepty

Dýňovo skořicové donutky

Jak jsem avízovala už v minulém týdnu, dýně na sladko mě naprosto uchvátila a tak jsem hned přemýšlela do jakého receptu ji zkusím zase zakomponovat. A vyšly z toho moc dobré donutky. Pokud byste se nechtěly „mořit“ s tvarováním donutků (já jsem ostuda, nemám speciální cukrářský pytlík na tvarování, takže jsem to dělala růčo :-)), tak můžete klidně vytvarovat pouze kouličky nebo různé jiné patvary. Na chuti to ničemu nevadí.
Inspiraci na recept jsem našla někde na internetu a trochu jsem si upravila podle svého a hlavně do bezlepkové varianty.
Těsto je tužší, takže pokud byste sáhly přeci jen po cukrářském pytlíku, tak budete asi muset vynaložit více síly na vytlačení, ale určitě by šlo těsto pak ještě trochu zředit mlékem. Já jsem si jen namočila ruce vodou a tvarovala jsem ručně a šlo to celkem dobře. Pro příště ale donutky vytvaruju ještě tenčí, protože v troubě zvětší svůj objem, takže s tím je potřeba počítat. Donutky chutnají výborně, jsou vláčné a u nás v podstatě hned zmizely. Takže to beru jako dostačující důkaz o tom, že jsou opravdu dobré :-). Tak pojďte na ně!

Ingredience

300 g bezlepkové UNI mouky (já použila Schar mix B, ale věřím, že by šla třeba i Jizerka nebo Doves farm)
100 g rýžové mouky
1,5 lžičky prášku do pečiva
špetka soli
1 lžička skořice
špetka muškátového oříšku
špetka drceného hřebíčku
80 ml oleje
120 g cukru
1 vanilkový cukr
1 vajíčko
180 g dýňového pyré
120 ml mléka (případně o něco více, pokud by se Vám těsto zdálo tužší)

Na obalení:
cca 120 g másla
180 g cukru
2 lžičky skořice

Postup

Troubu rozehřejeme na 180°C a plech vyložíme pečícím papírem. Dýni zbavíme semínek a i se slupkou ji nakrájíme na větší kostky. Dáme kousky vařit. Po té změklou dáni včetně slupky (pokud máme dýni hokaido) umixujeme na vláčné pyré.
V míse smícháme mouku, sůl, prášek do pečiva a všechno koření dohromady.
Do robotové mísy dáme vejce s cukrem, umixujeme do pěny, pak přilijeme olej a znovu mixujeme poté přidáme dýňové pyré a nakonec mléko.
Poté obě směsi smícháme společně v krásné tužší lepivé těsto. Na čistý plech vyložený pečícím papírem klademe donutky nebo hrudky (kouličky).
Dáme péct na cca 10-15 min než zezlátnou (záleží jak je budete mít velké). Donutky pak necháme mírně zchladnout a poté obalujeme v rozpuštěném másle smíchaném s cukrem a skořicí (já jsem si pomohla i lžičkou, kterou jsem na donutky cukr natřela). Pak dáme na talíř ještě vychladnout a servírujeme s kakaem, kávou nebo čajem. Dobrou chuť! 🙂

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *