Buchty a koláče,  Pečivo,  Recepty

Jogurtové briošky se skořicí

Nedávno mě přepadla chuť na sladké pečivo, které bych si dala na snídani ke kávě nebo čaji. Vzpomínala jsem na sladké briošky/houstičky, které jsem si ještě před dietou kupovala v Lidlu a jednou začas si na nich pochutnala. Tak jsem hledala inspiraci a narazila jsem na internetu na recept na kynuté sladké těsto s jogurtem. To mě zaujalo.
A tak z toho vznikly tyto houstičky na sladko, které jsou dobré, jak samotné, tak namazané máslem nebo třeba marmeládou. Tak pojďte na ně!

Ingredience

150 g bílého jogurtu (já použila klasiku choceňský bílý :-))
50 ml vlažné vody na založení kvásku plus dalších cca max 50 ml vlažné vody do těsta při hnětání
vanilkový cukr
30 g cukru krupice
30 g oleje
špetka soli
15 g čerstvého droždí
300 g Schar Mix B

skořice, máslo, cukr na náplň
mleté ořechy nebo mandlové lupínky na posypání

Postup

Nejprve si připravíme kvásek z droždí, lžičky cukru a vlažné vody cca 50 ml. Necháme 10 – 15 min vzejít.

Do robotové mísy si navážíme mouku, přidáme cukr včetně vanilkového, špetku soli a přidáme už vzešlý kvásek, který do mísy přilijeme. Zapneme hnětání a postupně přilijeme jogurt pokojové teploty a postupně přiléváme i olej, případně ještě trochu vlažné vody (já postupně přilila max 50 ml), když těsto bude drobivé a nebude se moc spojovat. Těsto zpracujeme. Poté necháme těsto kynout cca hodinu. Přikryjeme mísu s těstem utěrkou, aby neoschlo. Po vykynutí, těsto se přibližně zdojnásobí, pomocí stěrky přendáme těsto na pomoučený vál a trochu těsto popřekládáme, abychom se zbavili vzduchu a celkově těsto trochu ještě ručně zpracujeme.
Poté těsto rozdělíme na několik menších částí – já měla 4 (briošky byly dost velké) takže klidně můžete třeba na 6. Z každé části bude jedna houstička.
Vyválíme každou část do tvaru kruhu/oválu a viz foto pomastíme rozpuštěným máslem a posypeme skořicí a cukrem, případně zde se fantazii meze nekladou, šlo by ttřeba i potřít nutellou, posypat mletými ořechy, mandlemi, apod. Poté si rozkrájíme ovál na proužky, které nedořízneme na jedné straně těsta až úplně do konce – budou držet pohromadě.
Potom vezmeme pokrájené těsto a chytneme na jednom a druhém konci a těsto zamotáme jako kdybychom ho chtěli vyždímat :-).
Vznikne takový krucánek a ten už jen zamotáme/zabalíme dohromady, jako šnečí ulitu 🙂 Ale v podstatě výsledný tvar si můžete udělat jaký chcete :-).
Potom dáme briošky na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě chvíli dokynout cca 20 – 30 min, zase přikryté, aby neoschly.
Než je dáme do vyhřáté trouby, potřeme houstičky rozšlehaným vajíčkem a ozdobíme ještě mletými ořechy nebo mandlemi, co máte rádi.
Houstičky pečeme do zlatova na 200 stupňů cca 30 – 40 min dle toho, jak jsou velké.
TIP: Briošky jsou pochopitelně nejlepší čerstvé ten den, druhý už to není taková dobrota, proto doporučuji třeba nějaké ještě čerstvé dát i do mrazáku a dle potřeby vytáhnout. Na mě takto jedná čeká a na snídani už se teď těším 😀.

Dobrou chuť! 🙂

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *