Buchty a koláče,  Recepty

Svatomartinské rohlíčky

Svatomartinské rohlíčky jsou česká klasika spojená se svátkem sv. Martina 11. listopadu. Já je nikdy dřív nepekla, ale nedávno na mě vyskočily a tak jsem si řekla, že je to dobrá příležitost zkusit zase něco nového.
Musím říct, že nám všem a to i lepkáčům moc chutnaly. Zkušené pekařky určitě tento recept budou znát, pro štíhlou linii není úplně vhodný, protože kombinace másla a šlehačky je vražedná, ale ta chuť za to stojí, a jednou ročně si upéct českou klasiku snad nevadí :-).
Použila jsem zase moji oblíbenou mouku Doves farm, tentokrát v kombinaci fialová a bílá chlebová – obě máte na fotce.
Jako náplň jsem použila klasiku ořechovou, která je opravdu za mě nepřekonatelná a k rohlíčkům sedne.
Tak pojďte na to!

Ingredience

250 g Doves farm směs bílá (fialový ptáček na obale)*
150 g Doves farm chlebová směs bílá *
250 g másla (já musela zkombinovat cca 100 g Hery, zbytek máslo)
250 ml smetany ke šlehání
špetka soli
1 vejce na potření upečených rohlíčků
* foto mouky viz foto níže

Ořechová náplň
1 bílek
200 g mletých vlašských ořechů
150 g cukr moučka

Postup

Navážíme si mouku, přidáme nastrouhané vychlazené máslo a pomalu přiléváme šlehačku. Lze v robotu, já dělala těsto ručně. Šlo to rychle a celkem dobře. Jak se těsto zapracuje najednou začně lepit, protože začne zapracované máslo měknout. Je proto dobré těsto zabalit do potravinové fólie a vložit do lednice alespoň na hodinu.
Mezitím si můžete připravit ořechovou náplň. Navažíme si ořechy, přidáme cukr a pomalu vmícháváme bílek. Tak až se nám celá hmota začně spojovat a trochu zatuhne. Necháme ještě chvíli odstát.
Vytáhneme těsto z lednice a ukrojíme si kousek a zbytek zase zabalíme a vložíme do lednice, aby nám zbytečně máslo neměklo. Takto postupně ukrajujeme a zase vždy ten zbytek vrátíme do ledničky.
Válečkem na těsto vyvalíme na vále ideálně tvar kruhu (plus mínus :-)) a rozdělíme nožem těsto na několik výsečí/trojúhelníků.

TIP.: Já jsem těsto válela přes potravinovou fólií, aby se mi těsto na váleček nelepilo. A pod těsto jsem nasypala vždy trochu mouky.

Na široký okraj trojúhelníku dáme ořechovou náplň, já dávala asi trochu větší lžičku, lze i více, záleží jak budete mít velké rohlíčky. A pak balíme od té nejširší strany až ke špičce, ohneme do tvaru U, aby se nám vytvořily rohlíčky. Okraje rohlíčků jsem vždy slepila dohromady, aby tam nevzniklo moc tenké těsto, které by mohlo připéct.

Hotové rohlíčky dáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě cca na 180 stupňů cca 20 – 25 min do zlatova. Po upečení je dobré rohlíčky potřít rozšlehaným vajíčkem a poté pořádně pocukrovat. Nechat vychladnout.
U nás bylo během odpoledne skoro všechno pryč.


Nechte si chutnat! 🙂

Sdílet

2 komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *