![](http://celiac-mum.cz/wp-content/uploads/2021/03/IMG_20210310_135348889-1140x2027.jpg)
Mazanec
Velikonoční mazanec je další klasika, která rozhodně k Velikonocům patří.
Poprvé jsem mazanec pekla přesně před rokem, kdy jsem byla rok po zjištění celiakie. Už jsem si řekla, že mi chybí a zkusila jsem ho. A dopadlo to dobře 😉.
Letos jsem ho zkusila už v předstihu, abych Vám mohla včas předat recept.
Z uvedeného množství budete mít dva mazance, ale určitě by šel i jeden velký.
V tomto receptu jsem použila kombinaci dvou směsí od Nutrifree – obě směsi jsou na kynuté pečivo.
Směs Mix per Dolci, které je větší množství je přímo směs určená na koláče a k tomu jako doplněk jsem přidala Mix per Pane – směs na bílé pečivo.
Ingredience
Kvásek:
42 g čerstvého droždí (1 kostka)
1 lžíce cukru krupice
50 ml vlažného/teplého mléka
Těsto na dva mazance
400 g Nutrifree Mix Per Dolci
100 g Nutrifree Mix Per Pane
150 g cukru krupice
100 g másla
3 vejce (pouze žloutky)
sůl 1 lžička
trochu citronové kůry
cca 150 ml čerstvého mléka
vejce na potření
mandlové plátky na posypání
cukr moučka na posypání
Postup
Nejrpve si připravíme kvásek – který vždy připravujeme ze surovin, které mají postejnou teplotu – ideálně si kvasnice vytáhnout pár hodin před pečením z lednice, stejně tak musíme mít teplé/vlažné mléko. Kvásek necháme vzejít – bublat, asi 10 – 15 min.
Do robotové mísy si pak navažíme mouku, cukr, přidáme žloutky, a rozehřáté, ale pozor né horké máslo, citrónovou kůru, vlažné mléko, a vzešlý kvásek. Necháme zpracovat ve vláčné těsto. Poté necháme v zakryté míse kynout cca hodinu v pokojové teplotě – aby těsto zvětšilo svůj objem.
Poté těsto dáme na jemně pomoučený vál a rozdělíme si těsto na dvě stejné části. Poté si jemně pomoučíme i ruce a popracujeme, popřekládáme těsto. Po chvíli zpracování těsta vytvarujeme hezký bochánek a dáme na plech s pečícím papírem. Stejně tak zpracujeme druhou část těsta. Poté oba bochánky necháme ještě dokynout na plechu. Nezapomenete vždy bochánky přikrýt buď igelitem nebo utěrkou, aby neoschly.
![](http://celiac-mum.cz/wp-content/uploads/2021/03/IMG_20210310_093719002-576x1024.jpg)
Pak si zapneme troubu na cca 190 stupnů.
Po dokynutí mazanců je ještě potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme mandlovými plátky a jemně můžeme na vrchu mazance naříznout do tvaru malého kříže.
Poté vložíme do rozehřáté trouby, pečeme nejdříve tak 10 min na více stupňů, poté trochu ztáhneme a dopékáme do zlatova.
Dobrou chuť! 🙂
![](http://celiac-mum.cz/wp-content/uploads/2021/03/IMG_20210310_140858147_HDR-576x1024.jpg)
![](http://celiac-mum.cz/wp-content/uploads/2021/03/IMG_20210318_100040826-75x75.jpg)
![](http://celiac-mum.cz/wp-content/uploads/2021/03/IMG_20210309_142442896-75x75.jpg)