Buchty a koláče,  Recepty

Ovocný kynutý koláč

Inspirací na tento recept mi byl zase jeden televizní pořad. Těšila jsem se, až si ho někdy upeču. Manžel měl zrovna teď dovolenou, hlídal tak obě dcerky a já kouknu do lednice a tam pár zbylých meruněk a k tomu nám na zahradě dozrávají švestky. Tak jsem si na tento koláč vzpomněla a dostala jsem na něj hroznou chuť 🙂 a tak šup do kuchyně a za chvíli byl koláč na světě.
Je opravdu výhoda, že nemusíte čekat až těsto vykyne. Jen se smíchají všechny ingredience a je hotovo. I s upečením koláč trvá cca 45 min. A je moc dobrý! Navíc potěším všechny, co nemohou laktózu. Těsto na koláč je zcela bez mléka! Tak pojďte na něj! :-).

Ingredience

300 g Schar mix B (na kynuté těsto se mi tato bezlepková směs nejvíce osvědčila)
40 g cukru
1 vejce
špetka soli
21 g droždí
1/2 sáčku kypřicího prášku
100 ml slunečnicového oleje
200 ml vlažné vody

Drobenka
100 g mouka Jizerka
100 g moučkového cukru
100 g změklého másla

Tvarohová náplň (nemusí být):
jedna vanička tvarohu, jedno vejce, trochu cukru dle chuti, vanilkový cukr pro chuť a vůni

Ozdobení koláče: sezónní ovoce (švestky, meruňky, blumy, rybíz, v zimě lze mražené ovoce), marmeláda, džem,

Postup

Všechny ingredience vložíme do mísy a uhněteme v robotu nebo vařečkou. Já míchala těsto ručně a šlo to hezky. Během chvilky bylo hotové.
Poté si připravíme tvarohovou náplň, kterou nalijeme na těsto a rovnoměrně potřeme. Pokud nechcete použít tvaroh, je možné potřít těsto nějakou Vaší oblíbenou marmeládou. A na to poklademe sezónní ovoce. Na závěr si připravíme rychlou drobenku. Smícháme mouku, cukr a máslo. Až se máslo do mouky a cukru zapracuje, celý koláč posypeme. Pokud Vám nějaká drobenka zbyde, můžete ji nasypat do uzavíratelného sáčku a dát do mrazáku. Na příští pečení se může hodit :-).

Těsto vložíme na vymaštěný plech a pečeme ve vyhřáté troubě přibližně 25 – 30 minut při teplotě 180 °C.

Dobrou chuť!

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *