O celiakii,  Recepty

Při mé letošní týdenní dovolené po Česku jsem ve své zkušenosti naplno prožila jaké to je, když celiak cestuje a nemá domácí prostředí proto, aby si upekl na co má chuť a měl vše čerstvé tak jak je zvyklý.
Na své dovolené jsem se tak v podstatě týden stravovala (kromě snídaní) v restauracích, bistrech, apod.

V podstatě jsem nenarazila na restauraci, kde bych nedostala nějaké jídlo, ale výsledek byl v podstatě všude hodně podobný a to tedy ten, že nejčastěji jsem jedla maso a k němu přílohu nejčastěji brambory nebo hranolky.
A musím říct, že už třetí den jsem se už ani moc do restaurace na oběd netěšila, protože to bylo pořád to samé jídlo. Ale na druhou stranu nijak jsem neřešila dopředu kde se najím, tudíž jsem nemohla očekávat ani nic jiného.
Určitě najdete restaurace kde dělají bezlepkovou pizzu nebo bezlepkové těstoviny, ale musíte si tyto restaurace ideálně vytipovat již dopředu a cíleně si návštěvu naplánovat. Já jsem nijak připravená nebyla a tak jsem navštěvovala opravdu běžné restaurace, které dá se říci nebyly nijak extra speciální.

Ale během této dovolené jsem přeci jen pár tipů dala dohromady a zde Vám je v bodech předám, abyste se také mohli inspirovat a třeba se Vám některý z nich bude někdy hodit! 🙂

  1. Nejběžnější bezlepkové jídlo, které restaurace nabízí je např. steak (k němu podávají omáčku, takže je potřeba se doptat, zda i ta je zahuštěná moukou nebo ne) a k tomu příloha ideálně opečené brambory nebo hranolky. Zde vzniká asi jediné ale podstatné riziko, aby hranolky v kuchyni smažily jen a pouze ve friťáku určeném na hranolky. Zase se lze ale jednoduše doptat. Když to není možné, pak nezbývá než si dát uvařené třeba šťouchané brambory.
  2. V lepších restauracích se mi podařilo si dát i moc dobrý vývar se zeleninou i masem. Zase je to možné jen pokud v kuchyni vaří vývar zvlášť a nudle nebo knedlíčky dodávají až přímo do dané porce zákazníkovi.
  3. Dále doporučuji vzít si vždy s sebou pár krajíčků chleba. Nikdy nevíte kdy se může hodit. Např. k různým obložených talířům nebo např. k vepřovým žebrům apod.
  4. A pokud máte rádi na snídani pečivo a to třeba i sladké moc doporučuji balené pečivo od slovenské firmy vitacelia. Mají svůj eshop, kde si produkty můžete jednoduše objednat. Jinak se dají zakoupit například v Tescu. Trvanlivost je tak akorát, takže na celý týden na dovolené si můžete i tak dopřát dobrý chléb nebo sladké koláče, či loupáky.
    Jejich produkty už si na dovolenou beru vždy s sebou a jsem ráda, že nemusím řešit jaké pečivo si kde v daném místě dovolené zakoupím.

    Jaké tipy pro cestování a stravování v restauracích pro člověka s celiakií máte Vy?

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *