Bezlepková žemlovka
Žemlovka patří mezi českou klasiku. Začíná nám nový školní rok, blíží se taky podzim a tak věřím, že tato jednoduchá jablková dobrota může malým školkáčkům a školákům udělat radost. Můžete tak servírovat jako teplou večeři nebo jako sladký oběd pro děti třeba i do školy, pokud Vám jídlo nezajišťuje přímo jídelna.
Já jsem jako hlavní ingredienci použila žemle k dopečení z Jizerských pekáren (seženete je například na eshopu zijbezlepku.cz). Je to fajn, že v den kdy jsem si žemlovku naplánovala vytáhla jsem tyto trvanlivé žemle, rozpekla je na pár minut v troubě a potom už chystala samotnou žemlovku. Můžete také samozřejmě použít další bezlepkové pečivo, které máte – mě se ještě osvědčil světlý chléb od Schar – Pan Blanco – připomíná toastový chléb a koupíte ho skoro ve všech obchodních řetězcích. Tak pojdťe na to!
Ingredience
bezlepkové žemle k dopečení 6 ks (2 balení) zn. Jizerské pekárny nebo další bezlepkové pečivo (toto množství je na menší zapékací misku)
cca 0,5 litru mléka
2 – 3 vejce (z bílků budeme dělat sníh)
tvaroh 250 g (já měla ve vaničce)
2 vanilkové cukry
krupicový cukr cca 3 – 4 lžíce
1 – 2 sáčky skořicového cukru
nastrouhaná jablka (cca 6 – 8 menších jablek)
dle chuti hrozinky (já nevím proč, nemám je ráda, v této žemlovce jsem je nepoužila :-))
citrónová kůra
Postup
Nejdříve si nalijeme do mísy cca 0,5 litru mléka a rozšleháme v něm dva až tři žloutky (bílky si ponecháme, budeme z nich dělat na závěr sníh), přídáme vanilkový cukr, trošku skořice a trochu citrónové kůry. Do této směsi přidáme nakrájené žemle nebo další bezlepkové pečivo a necháme namočené, až pečivo mlékem hezky nasákne. U žemlí doporučuji nakrájet na menší kousky a nechat déle namočené – žemle jsou dosti hutné, pomaleji nasakují tekutinu, než třeba jiný druh pečiva nebo klasické lepkové jak jsem znala z dob před dietou. Dále si připravíme jablka. Opláchneme je a nastrouháme na jemné plátky nebo na hrubo, jak Vám to vyhovuje. Vezmeme si další misku a v ní rozmícháme tvaroh (já měla ten ve vaničce) s jedním vejcem a vanilkovým cukrem, případně doplníme ještě 2 – 3 lžíce krupicového cukru, dle Vaší chuti. Až je pečivo dostatečně nasáklé mlékem, začnem pokládat do zapékací misky vymazané máslem jednotlivé kousky pečiva. Na to naklademe nastrouhané jablko a pořádně posypeme skořicovým cukrem, případně ještě i dosladíme. Pak nalijeme tvarohovou náplň a znovu poklademe namočeným pečivem. Dáme do trouby a pečeme cca 20 – 25 minut na 180 stupňů. Mezitím si ještě ušleháme ze dvou, až tří bílků tuhý sníh, spolu s jednou lžicí cukru.
Když nám žemlovka začíná dělat krustu na vrchu, vyndáme z trouby, rozprostřeme na ní tuhý sníh a dáme ještě na chvilku péct, cca na 8 – 10 minut, dokud nám povrch žemlovky krásně nezezlátne.
Dobrou chuť! 🙂