Dýňový koláč s tvarohem
Právě máme krásné babí léto. Začátek září mám vždy spojený s jablky nebo dýněmi, které právě uzrávají na zahrádkách.
Pokud tedy jednu takovou doma máte, neváhejte a zkuste tento moc dobrý dýňový koláč. Obsahuje i tvaroh, který celkovou chuť hezky zjemní.
Tak pojďte na něj!
Ingredience
Těsto:
100 g másla
150 g bezlepkové mouky Doves Farm FREEE – bílá chlebová nebo univerzální (viz foto obal mouky níže)
40 g moučkového cukru
špetka soli
1 vejce
Náplň:
3 vejce
400 g pečené dýně Hokkaido
250 g tvaroh měkký tučný
1 špetka soli
1-2 rozemleté hřebíčky
100 g cukru, může být třtinový, ale také můžeme sladit javorovým sirupem nebo medem
1 lžička mleté škořice
1/2 lžičky mletého zázvoru
120 ml smetany nebo kondenzovaného mléka (potom slaďte až nakonec podle chuti)
2 lžíce kukuřičného škrobu
0,5 dl rumu (nemusí být)
50 g nahrubo nasekaných vlašských ořechů nebo jemně namletých mandlí
Postup
Zpracujeme dohromady všechny suroviny na těsto tak, aby bylo hladké a vláčné. Zabalíme do folie a necháme minimálně hodinu odležet v chladu. Těsto následně rozválíme na tenký plát, který dáme do předem vymazané koláčové nebo dortové formy o průměru cca 23 cm, a můžeme i trochu vytvarovat okraje.
Na náplň ušleháme vejce s tvarohem, přidáme dýňové pyré, smetanu, cukr, koření a sůl, rum, kukuřičný škrob a vlašské ořechy. Dobře promícháme a navršíme na těsto.
Pečeme asi 45- 60 minut (dozlatova) v troubě předehřáté na 160 stupňů. Podáváme vychladlé s trochou šlehačky nebo vanilkovou zmrzlinou.
Dobrou chuť!